CE a îndeplinit una dintre cererile Austriei pentru deblocarea aderării la Schengen
Comisia Europeană (CE) a propus marți o strategie operațională pentru o mai bună eficacitate a returnării migranților care nu îndeplinesc criteriile necesare pentru a primi azil în statele membre UE, potrivit unui comunicat al executivului european, citat de G4Media .
Obiectivul noii strategii a CE este de a crește numărul total de returnări Foto: Pixabay
Potrivit sursei citate, obiectivul principal al noii strategii a CE este de a crește numărul total de returnări efective, printr-o punere în aplicare rapidă, în conformitate cu legislația UE și cu Carta drepturilor fundamentale.
Strategia acoperă următoarele domenii de interes:
- acțiuni specifice privind nevoile imediate, inclusiv operațiuni comune de returnare în țări terțe definite;
- accelerarea procesului de returnare;
- promovarea consilierii pentru returnare și a reintegrării;
- digitalizarea gestionării returnărilor.
Iar noua strategie va contribui la discuțiile din cadrul Consiliului informal Justiție și Afaceri Interne (JAI) de la sfârșitul acestei săptămâni, din Suedia.
De altfel, eficientizarea returnării de migranți face parte dintr-un pachet de cinci condiții pe care le-a pus Austria în luna decembrie 2022 pentru deblocarea negocierilor privind extinderea Schengen.
Astfel, executivul de la Viena vrea adoptarea directivei pentru returnarea migranților și asigurarea unui temei juridic pentru procedurile de azil la frontierele externe ale UE. De asemenea, Guvernul de la Viena cere și asigurarea plății de către Comisia Europeană pentru operațiunile poliției în străinătate privind combaterea migrației ilegale. Totodată, ţările de la graniţele externe trebuie sprijinite suplimentar în ce priveşte protecţia frontierelor, în special cu mijloace financiare pentru viitoare proiecte de infrastructură (de exemplu, un gard la graniţa Bulgariei cu Turcia).
O altă condiție impusă de Guvernul de la Viena este simplificarea revocării statutului de protecție pentru cei care au statut de azilant și încalcă legea, urmată de înființarea și finanțarea de către Comisia Europeană a unui proiect-pilot pentru realizarea unor proceduri rapide de oferire a azilului la frontierele externe UE, dar și sprijin financiar pentru securizarea granițelor. Nu în ultimul rând, Austria cere asigurarea procedurilor de azil „în țări terțe sigure”.
Sursa: adevarul.ro