Ce a fost mai întâi, oul sau găina? Oamenii de știință se laudă că au rezolvat în sfârșit cea mai veche dezbatere

Ce a fost mai întâi, oul sau găina? Oamenii de știință se laudă că au rezolvat în sfârșit cea mai veche dezbatere

Paradox filozofic sau dilemă a oamenilor de știință, întrebarea „Ce a fost mai întâi, oul sau găina”, pare că și-a găsit răspunsul mult așteptat. Cel puțin asta susțin oamenii de știință, care se laudă că au acum un răspuns fără echivoc.

Imagine ilustrativă. FOTO: Shutterstock

Imagine ilustrativă. FOTO: Shutterstock

Cea mai veche ghicitoare care a derutat oamenii de știință de sute de ani și-a găsit rezolvarea. Cel puțin asta spun experții citați de Daily Mail . Potrivit sursei citate, oamenii de știință elvețieni de la Universitatea din Geneva spun că elementele de bază ale celulelor reproducătoare feminine – ouăle – au apărut cu mult înainte ca puii să evolueze.

În sprijinul afirmației, ei vin cu rezultatul unui studiu, după ce a fost analizată o specie unicelulară numită Chromosphaera perkinskii, care a fost descoperită în 2017 în sedimentele marine din Hawaii.

Primele semne ale prezenței sale pe Pământ au fost datate cu peste un miliard de ani în urmă - cu mult înainte de apariția primelor animale. Cercetătorii au observat că această specie formează structuri multicelulare care prezintă asemănări izbitoare cu embrionii.

Această descoperire sugerează, susțin elvețienii, că programele genetice responsabile de dezvoltarea embrionară - procesul prin care un ovul fertilizat se dezvoltă într-un embrion - erau deja prezente înainte de apariția animalelor.

Prin urmare, natura ar fi deținut instrumentele genetice pentru a „crea ouă” cu mult înainte de a „inventa găinile”, au explicat ei.

Surpriza savanților

Autorul Omaya Dudin crede că este vorba despre o descoperire revoluționară. „Deși Chromosphaera perkinskii este o specie unicelulară, acest comportament arată că procesele de coordonare și diferențiere multicelulare sunt deja prezente în specie, cu mult înainte de apariția primelor animale pe Terra”, spune Dudin.

Cercetările anterioare sugerează că și ouăle cu coajă tare, precum cele ale găinilor , probabil că au apărut doar în ​​urmă cu 300 de milioane de ani.

Marine Olivetta, primul autor al studiului, este încântat de rezultatele obținute: „Este fascinant, o specie descoperită foarte recent ne permite să ne întoarcem în timp cu peste un miliard de ani”.

Un studiu separat, publicat la începutul acestui an, sugerează că această capacitatea de a depune ouă în mod regulat – în comparație cu alte păsări – este ceea ce a făcut găinile atât de atractive pentru oameni încă de acum câteva mii de ani, iar acest luru a dus chiar la domesticirea lor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”