Adunarea Generală a ONU a adoptat luni o rezoluţie prin care condamnă invazia Rusiei în Ucraina şi solicită retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, exprimându-şi totodată sprijinul pentru această ţară şi integritatea ei teritorială, dar de data aceasta cu opoziţia SUA şi cu mult mai puţin sprijin decât în anii precedenţi, relatează Agerpres, EFE şi AFP. CNN remarcă o „schimbare uluitoare a politicii americane”. Washingtonul a votat alături de Moscova sau Belarus, exact la trei ani de la invadarea Ucrainei.
Rezoluţia, prezentată de Ucraina, cu susţinerea aproape a tuturor ţărilor din Uniunea Europeană, a fost aprobată cu 93 de voturi, 18 voturi împotrivă, între care şi din partea SUA, în timp ce 65 de state s-au abţinut.
În comparaţie, o rezoluţie formulată în mod similar în 2022 şi 2023 a întrunit sprijinul a 141 de ţări.
Un proiect de rezoluţie alternativ elaborat de SUA, care iniţial făcea apel doar la o încheiere rapidă a conflictului, fără nicio referire la integritatea teritorială, a fost pe larg modificat prin adoptarea mai multor amendamente din partea ţărilor europene care au introdus această referire la integritatea teritorială şi au cerut o "pace justă". Textul a fost modificat la presiunea Europei, iar Washingtonul a fost nevoit să cedeze.
Textul modificat a fost de asemenea supus votului la ONU, întrunind 93 de voturi pentru, 8 împotrivă şi 73 de abţineri, inclusiv abţinerea din partea Statelor Unite.
Două rezoluții: La cea de-a doua care condamna invazia rusă în Ucraina, SUA au votat împotrivă. Alături de Coreea de Nord sau Belarus
CNN remarcă „o schimbare uluitoare a politicii americane în comparație cu ultimii ani”.
Votul împotriva rezoluției susținute de Ucraina și de statele europene a pus SUA în dezacord cu aliații săi europeni și, în schimb, SUA au votat alături de Rusia, chiar când s-aum împlinit trei ani de la invazia pe scară largă a Moscovei în Ucraina.
Acest lucru s-a întâmplat în contextul în care administrația Trump a purtat discuții cu Moscova pentru a pune capăt războiului, iar președintele Donald Trump și-a intensificat retorica împotriva președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, amintește CNN.
Împotriva rezoluției Ucrainei au mai votat printre altele Coreea de Nord, SUA, Belarus, Ungaria, Sudan sau Eritreea.