CDC: Prin ce se aseamănă și se diferențiază gripa și COVID-19

CDC: Prin ce se aseamănă și se diferențiază gripa și COVID-19

Ambele sunt boli respiratorii contagioase, dar cauzate de virusuri diferite. COVID-19 este cauzat de infecția cu noul coronavirus (SARS-Cov-2), iar gripa este cauzată de infecția cu virusul gripal. Întrucât unele dintre simptomele de gripă și de COVID -19 sunt similare, distincția este greu de făcut, numai pe baza simptomelor, este necesară și testarea pentru a stabili diagnosticul. Gripa și COVID-19 au multe caracteristici comune, dar există și diferențe esențiale între ele, potrivit  Centers for Disease Control and Prevention  (CDC), scrie  Universul.net .

Acest articol face o comparație între COVID-19 și gripă, folosind cele mai recente informații.

Semne și simptome

Asemănări:

Atât COVID-19 cât și gripa pot avea semne și simptome variabile care se înscriu într-o gamă ce pornește de la nivelul asimptomatic și ajunge la cel al simptomelor severe. Simptomele comune ale COVID -19 și gripei sunt:

  • Febră sau stări febrile
  • Tuse
  • Respirație dificilă, îngreunată
  • Oboseală
  • Durere în gât
  • Nas înfundat sau care curge
  • Dureri musculare sau dureri ale întregului corp
  • Dureri de cap
  • Unele persoane pot avea stări de vomă și diaree, mai frecvente la copii și nu la adulți.

Deosebiri:

Gripa

Virusul gripal poate fi ușor, până la sever, incluzând simptomele și aspectele enumerate mai sus.

COVID-19

Alte simptome ale COVID-19, pe lângă cele de gripă, pot include  schimbarea sau pierderea gustului sau mirosului.

La ce interval de timp după expunerea la infecție apar simptomele

Asemănări:

Atât în cazul COVID-19 cât și al  gripei, poate trece 1 zi sau pot trece mai multe zile de la expunerea la infecție și apariția simptomelor.

Deosebiri:

Dacă o persoană a contractat COVID-19, poate dura mai mult pentru ca aceasta să dezvolte simptome decât în cazul în care persoana a contractat gripă.

Gripa

Tipic, o persoană dezvoltă simptome după intervalul cuprins între 1 zi și 4 zile de la infectare.

COVID-19

Tipic, o persoană dezvoltă simptome la 5 zile de la infectare, dar simptomele pot apărea și la 2 zile de la infectare sau chiar la 14 zile de la infectare; intervalul de timp dintre expunerea la virus și dezvoltarea de simptome poate varia.

Cât timp poate un individ să răspândească virusul

Asemănări:

Atât în cazul COVID-19 cât și în cel al gripei, răspândirea virusului este posibil să dureze cel puțin 1 zi înaintea manifestării oricărui simptom.

Deosebiri:

Dacă un individ are COVID-19, acesta poate fi contagios pentru o perioadă mai lungă de timp decât în cazul în care individul ar avea gripă.

Gripa

Majoritatea indivizilor cu gripă sunt contagioși timp de 1 zi înaintea manifestării siomptomelor.

Adolescenții și adulții cu gripă par a fi mai contagioși în timpul primelor 2,4 zile ale bolii iar mulți rămân contagioși timp de aproape 7 zile.

Bebelușii și indivizii cu un sistem imunitar slabit pot fi contagioși o perioadă mai lungă de timp.

COVID-19

Perioada de timp în care individul cu COVID-19 poate răspândi virusul reprezintă o chestiune care încă se cercetază.

Este posibil ca indivizii infectați să răspândescă virusul  aproximativ 2 zile înainte de a manifesta simptome; acești indivizi rămân contagioși timp de cel puțin10 zile după apariția primelor semne și simptome. Dacă individul este asimptomatic sau dacă simptomele dispar, este posibil ca individul să rămână contagios pentru cel puțin 10 zile după testul pozitiv de COVID-19.

Cum se răspândește

Asemănări:

Ambele se transmit de la persoană la persoană, între persoanele care se află în contact apropiat (mai puțin de 1,50m). Ambele boli se transmit prin picături de salivă produse când persoana infectată tușeșter, strănută sau vorbește. Aceste picături pot ajunge în gurile sau nările persoanelor aproipiate sau pot fi inhalate direct în plămâni.

O persoană se poate infecta și prin contact fizic (de ex, strângere de mână) sau prin atingerea suprafețelor sau obiectelor pe care se află virusul iar apoi prin ducerea mâinii la gura, nas sau ochi.

Atât virusul gripal cât și cel care cauzează COVID- 19 se poate răspândi de indivizi înainte ca aceștia să prezinte simptome, sau de indivizi care prezintă simptome ușoare , inclusiv de indivizi asimptomatici.

 Deosebiri:

 În timp ce virusul de COVID-19 și virusul gripal sunt considerate a se răspândi în același mod, COVID-19 este mai contagios decât gripa în rândul anumitor persoane și a unor grupe de vârstă. De asemenea, s-a observat că virusul COVID-19 are o transmitere comunitară rapidă. Aceasta înseamnă că virusul care cauzează COVID-19 se poate răspândi ușor și repede la mulți indivizi; acestă răspândire este tot mai agresivă, pe măsură ce trece timpul.

Indivizi cu grad ridicat de risc care pot dezvolta simptome severe

 Asemănări:

Atât COVID-19 cât și gripa pot duce la manifestări  și implicații severe. Indivizi cu grad ridicat de risc:

  • Vârstnicii
  • Persoanele cu probleme de sănătate pre-existente
  • Gravidele

Deosebiri:

Riscul complicațiilor la copiii sănătoși este mai mare, în cazul gripei decât în cel al COVID-19. Totuși, bebelușii și copiii mici cu probleme de sănătate pre-existente prezintă  un risc sporit de a dezvolta atât gripă cât și COVID-19.

Gripa

Copiii mici pot dezvolta cazuri severe de boală pornind de la gripă.

COVID-19

Copiii de școală infectați cu COVID-19 prezintă un risc mai mare de Sindrom Inflamator Multisistemic (MIS-C) , o complicație rară, dar severă a COVID-19.

Complicații

Asemănări:

Atât COVID-19 cât și gripa pot avea următoarele complicații:

  • Pneumonie
  • Probleme respiratorii
  • Sindrom acut respirator ( fluid în plămâni)
  • Sepsis
  • Probleme cardiace (atacuri de cord și accidente vasculare)
  • Încetarea funcționării deferitelor funcții vitale (respiratorie, renală, șocul)
  • Agravarea bolilor cronice (ale plămânilor, inimii, sistemului nervos sau a diabetului)
  • Inflamarea inimii, creierului sau a țesuturilor musculare
  • Infecții bacteriene secundare (infecții care apar la persoanele care au avut deja gripă sau COVID-19)

Deosebiri:

Gripa

Majoritatea indivizilor cu gripă se vindecă în inteval de câteva zile până la 2 săptămâni, dar unele persoane dezvoltă complicații ; unele dintre aceste complicații sunt listate mai sus.

COVID-19

Complicațiile suplimenate asociate cu COVID-19 includ:

  • Cheaguri de sânge în venele și arterele plămânilor, inimii, picioarelor sau creierului
  • Sindrom Inflamator Multisistem la copii (MIS-C)

Tratamente aprobate

Asemănări:

Persoanele care prezintă un risc ridicat de complicații sau care au fost spitalizate pentru COVID-19 sau pentru gripă trebuie să primească sprijin medical pentru depășirea simptomelor și complicațiilor.

Deosebiri:

Gripa

Rețetele cu medicamente antivirale pentru gripă sunt aprobate de FDA pentru tratarea gripei.  

Persoanelor care sunt spitalizate cu gripă sau complicații ale acesteia, cu simptome de gripă le este recomandat tratamentul cu medicamente antivirale cât mai curând posibil.

COVID-19

Institutul Naționmal de Sănătate a elaborat un ghid privind tratamentul COVID-19 , ghid care va fi updatat în mod regulat , pe măsură ce apar noi date despre tratament.

În timp ce remdesivir este un agent antiviral folosit ca tratament pentru COVID-19 și este disponibil potrivit Autorizației de Uz în caz de Urgență, în prezent, nu există nici un alt medicament sau modalitate terapeutică aprobată de FDA pentru a preveni sau trata COVID-19. Sunt în progres studii în domeniu.

Vaccinul

Asemănări:

Vaccinele pentru COVID-19 și gripă trebuie să fie aprobate și autorizate de FDA

Deosebiri:

Gripa

Sunt multiple vaccinuri cu licență FDA pentru gripă. Acestea se produc anual pentru a proteja împotriva a 3 sau 4 virusuri despre care oamenii de știință anticipează că vor circula anul acesta.

COVID-19

În prezent nu există un vaccin împotriva COVID-19. Dezvoltatorii de vaccinuri precum și alți cercetători și producători grăbesc dezvoltarea unui vaccin pentru a preveni COVID-19.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…