CCR: Numirile şefilor interimari de la TVR şi Radio sunt neconstituţionale

CCR: Numirile şefilor interimari de la TVR şi Radio sunt neconstituţionale

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, joi, sesizarea Partidului Social Democrat şi a decis că Hotărârile Parlamentului privind numirea directorilor generali interimari ai SRTv şi SRR sunt neconstituţionale.

Curtea Constituţională, în cadrul controlului hotărârilor Parlamentului, cu unanimitate de voturi:

* A admis sesizarea formulată de grupurile parlamentare ale Partidului Social Democrat şi a constatat că este neconstituţională Hotărârea Parlamentului României nr. 32/2021 privind numirea directorului general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune;

* A admis sesizarea formulată de grupurile parlamentare ale Partidului Social Democrat şi a constatat că este neconstituţională Hotărârea Parlamentului României nr. 31/2021 privind numirea directorului general interimar al Societăţii Române de Televiziune.

Potrivit unui comunicat al CCR, pentru pronunţarea acestor soluţii, Curtea a constatat că cele două hotărâri ale Parlamentului au fost adoptate cu încălcarea principiului constituţional care consacră caracterul obligatoriu al respectării legilor, prevăzut de art.1 alin.(5) din Legea fundamentală.

"Astfel, au fost nesocotite prevederile art.19 şi 20 din Legea nr.41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, întrucât Parlamentul a invocat aplicabilitatea art.21 alin.(1) şi (3) din aceeaşi lege, fără a fi întrunită condiţia din ipoteza normativă a acestui text legal, respectiv situaţia specială a situaţiei tranzitorii dintre două legislaturi parlamentare, în care este permisă numirea unui director general interimar al Societăţi Române de Radiodifuziune, respectiv al Societăţii Române de Televiziune", spune CCR.

În sesizările depuse la CCR, PSD susţinea că Hotărârile Parlamentului prin care Ramona Săseanu a fost numită director general interimar la Societatea Română de Televiziune şi Liviu Popescu director general interimar la Societatea Română de Radiodifuziune au fost emise cu încălcarea art. 1 alin. (2) şi (5) din Constituţie.

Social-democraţii consideră că nu au fost întrunite condiţiile prevăzute de lege în privinţa numirii celor doi, încălcându-se şi alin. (3) şi (5) ale art. 1 din Legea fundamentală, care prevăd că România este stat de drept, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.

Pe 11 mai, Ramona Săseanu şi Liviu Popescu au fost numiţi de Parlament directori generali interimari ai SRTv, respectiv SRR, după ce plenul a respins rapoartele de activitate şi conturile de execuţie bugetară pe anii 2017, 2018, 2019 ale instituţiilor, ceea ce a dus de demiterea Consiliilor de Administraţie ale celor două societăţi.

"În mod abuziv, deşi ora era înaintată, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului au hotărât convocarea Birourilor permanente reunite în vederea sesizării celor două comisii de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru a dezbate propunerea de numire a unui director general interimar al Societăţii Române de Televiziune. La insistenţele Grupului parlamentar PSD, a fost acordat un termen foarte scurt, contrar tuturor cutumelor parlamentare, de o oră pentru a oferi posibilitatea altor candidaţi să-şi depună candidatura. Împotriva dispoziţiilor regulamentare şi legale, comisiile, în aceeaşi zi, au înaintat avizul comun prin care au analizat trei candidaturi depuse şi au propus plenului reunit numirea în funcţia de director general interimar a doamnei Ramona Săseanu", se arată în contestaţia PSD depusă împotriva numirii directorului interimar în fruntea SRTv.

O motivaţie similară a fost exprimată de PSD în contestaţia depusă împotriva numirii lui Liviu Popescu la SRR.

Potrivit documentelor trimise de social-democraţii la CCR, la SRTv şi SRR au fost numiţi directori generali interimar "prin interpretarea greşită a legii şi încălcarea acesteia".

"Singura prevedere legală aplicabilă situaţiei din data de 11 mai 2021 ar fi fost încadrarea în art. 46 alin (7), întrucât au fost respinse de către plenul reunit al Parlamentului rapoartele de activitate şi de execuţie bugetară, fiind necesară, ulterior, declanşarea procedurii de numire a unui nou Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune, fără a avea posibilitatea conferită de textul legal de a numi un director general interimar de către plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului. Nimic nu a împiedicat majoritatea ca, în cadrul unui Birou permanent reunit, să declanşeze această procedură, cu atât mai mult cu cât cvorumul de şedinţă a fost îndeplinit. În schimb, a fost numit un director general interimar prin interpretarea greşită a legii şi încălcarea acesteia", se mai arată în contestaţia privind numirea de la SRTv, un argument similar fiind şi în contestaţia privind numirea de la SRR.

În 11 mai, Parlamentul a decis numirea Ramonei Săseanu, propusă de PNL, în funcţia de director general interimar al Societăţii Române de Televiziune, cu 240 voturi "pentru" şi 135 "împotrivă". Liviu Popescu, propus de USR PLUS, a fost numit de Parlament director general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune cu 237 voturi "pentru" şi 134 "împotrivă". AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”