CCR: Mandatul membrilor CSM expiră la împlinirea termenului de 6 ani, deci la aceeași dată pentru toți

CCR: Mandatul membrilor CSM expiră la împlinirea termenului de 6 ani, deci la aceeași dată pentru toți

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că mandatul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) expiră la împlinirea termenului de 6 ani, deci la aceeași dată pentru toți magistrații aleși în acest for, având în vedere trăsătura CSM de organism colegial.

Curtea a constatat că sunt constituționale dispozițiile care prevăd că durata mandatului membrilor aleși ai CSM este de 6 ani, fără posibilitatea reînvestirii, în măsura în care persoana aleasă pentru ocuparea unui loc vacant își exercită calitatea pentru restul de mandat rămas până la expirarea acestui termen.

CCR a discutat joi excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.54 alin.(1) teza întâi din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, cu următorul conținut: "Durata mandatului membrilor aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fără posibilitatea reînvestirii".

În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.54 alin.(1) teza întâi din Legea 317/2004 sunt constituționale în măsura în care persoana aleasă pentru ocuparea unui loc vacant își exercită calitatea de membru al CSM pentru restul de mandat rămas până la expirarea termenului de 6 ani.

"Instanța constituțională a reținut că este obligată să se pronunțe asupra dispozițiilor legale în noua interpretare pe care autoritățile publice implicate (Senatul României și CSM) le-o conferă și să constate neconstituționalitatea acestora prin raportare la prevederile constituționale cuprinse în art.1 alin.(5) care consacră principiul supremației Constituției și obligația respectării legilor, în componenta referitoare la claritatea și previzibilitatea normelor, și în art.133 alin.(4) care stabilește durata mandatului membrilor CSM. Durata mandatului constituțional și legal al Consiliului vizează autoritatea publică, în ansamblul său, în vreme ce persoanele alese dobândesc calitatea de membru al acestuia și o exercită până la împlinirea termenului de 6 ani. Prin urmare, având în vedere trăsătura CSM de organism colegial, mandatul membrilor săi expiră la împlinirea termenului de 6 ani, deci la aceeași dată pentru toți membrii", se arată într-un comunicat al CCR transmis joi AGERPRES.

Judecătorii au apreciat că persoanele care dobândesc calitatea de membru al Consiliului pe parcursul termenului de 6 ani, ocupând un loc vacant în cadrul organismului colegial, își vor îndeplini atribuțiile legale și constituționale de la data validării sau alegerii în funcție, după caz, pentru restul de mandat rămas până la expirarea acestui termen.

"Orice interpretare contrară, în sensul că fiecare membru al CSM poate fi validat sau ales pe un mandat întreg de 6 ani, care curge individual, independent de mandatele celorlalți membri, este neconstituțională", mai precizează Curtea.

Decizia CCR este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și instanței care a sesizat, respectiv Curtea de Apel București — Secția a VIII-a contencios administrativ și fiscal.

Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

AGERPRES


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!