CCR: Legea de aprobare a OUG referitoare la migrația aleșilor locali, neconstituțională

CCR: Legea de aprobare a OUG referitoare la migrația aleșilor locali, neconstituțională

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis miercuri că Legea pentru aprobarea OUG nr. 55/2014 privind migrația aleșilor locali este neconstituțională.

Potrivit deciziei de miercuri a CCR, Parlamentul urmează să reglementeze prin legea de respingere măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a OUG 55/2014 pentru a le pune de acord cu decizia Curții.

CCR a admis miercuri obiecția de neconstituționalitate formulată de parlamentarii PNL și PDL și a constatat că sunt neconstituționale prevederile Legii pentru aprobarea OUG nr. 55/2014 privind migrația aleșilor locali.

Deputatul PNL Theodor Nicolescu a anunțat săptămâna trecută, într-o conferință de presă, că au fost strânse semnăturile necesare sesizării CCR.

"Lupta noastră cu OUG 55 a început înainte de publicarea ei în Monitorul Oficial. Dacă vă întrebați de ce ea continuă și după alegeri, vă spunem: pentru că, în primul rând, avem nevoie să dăm odată pentru totdeauna la o parte posibilitatea ca Guvernul prin OUG să încerce să influențeze procesul electoral", a declarat Nicolescu.

În opinia liberalilor, Legea privind aprobarea OUG nr. 55/2014 este neconstituțională pentru că ordonanța este neconstituțională.

"Din punctul nostru de vedere, Legea privind aprobarea OUG nr. 55/2014 este neconstituțională pentru că OUG este neconstituțională și în sensul acesta avem o mulțime de decizii ale CCR care arată că prin lege nu se poate suplini viciul de constituționalitate al OUG respective. De ce este ordonanța de urgență neconstituțională? (...) În primul rând, prin OUG, conform articolului 115 alin. 6 din Constituție, nu se poate afecta regimul instituțiilor fundamentale ale statului. Or, în cazul acesta, OUG 55 modifică reglementări privind două instituții prevăzute de Constituție — prima dintre ele se numește administrația publică locală (...), cea de a doua, la fel de importantă, pentru că este esența democrației, este dată de partidele politice", a explicat Nicolescu.

El a spus că art. 115 alin. 6 din Legea fundamentală interzice adoptarea OUG în materia drepturilor electorale, pentru că se introduce o nouă categorie de aleși locali — supleanții.

"Supleanții până acum nu erau prevăzuți ca atare în lege, care au și niște drepturi, în sensul că pot să opteze dacă vor să rămână în partidul lor sau nu. Acest lucru, din punctul nostru de vedere, nu putea fi făcut prin OUG", a arătat Nicolescu.

Liberalii susțin că dispozițiile OUG 55/2014 sunt contrare jurisprudenței CCR în materia migrației politice a aleșilor locali.

"CCR a subliniat în mai multe decizii (...) că dispozițiile Legii 393/2004 privind statutul aleșilor locali, prin care un ales local își pierde mandatul dacă se înscrie în alt partid politic decât cel pe listele căruia a candidat, este exclus sau demisionează din partidul pe care-l reprezintă în administrația locală, sunt constituționale. Per a contrario, o normă care permite unui ales local să schimbe partidul pe listele căruia a candidat și să-și păstreze sau să obțină un mandat de ales local este neconstituțională", se argumentează în sesizarea PNL și PDL.

Senatul, în calitate de Cameră decizională, a dezbătut marțea trecută și a aprobat proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de Urgență nr. 55/2014 referitoare la migrația aleșilor locali.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”