CCR: Excluderea de la controlul judecătoresc a deciziilor consiliului de administraţie adoptate în vederea majorării capitalului social - neconstituţională

CCR: Excluderea de la controlul judecătoresc a deciziilor consiliului de administraţie adoptate în vederea majorării capitalului social - neconstituţională

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, joi, că excluderea de la controlul judecătoresc a deciziilor consiliului de administraţie sau ale directoratului unei societăţi, adoptate în executarea mandatului acordat în vederea majorării capitalului social, este neconstituţională.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, plenul Curţii Constituţionale s-a pronunţat asupra excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.114 alin. (3) din Legea societăţilor nr. 31/1990.

Acesta prevede că, "în cazul în care consiliul de administraţie, respectiv directoratul este mandatat să îndeplinească măsurile prevăzute de art. 113 lit. b) şi c), dispoziţiile art. 131 alin. (4) şi (5), ale art. 132, cu excepţia alin. (6) şi (7), precum şi prevederile art. 133, se aplică deciziile consiliului de administraţie, respectiv cele ale directoratului, în mod corespunzător", precum şi că "societatea va fi reprezentată în instanţă de către persoana desemnată de preşedintele instanţei dintre acţionarii ei, care va îndeplini mandatul cu care a fost însărcinată, până ce adunarea generală, convocată în acest scop, va alege o altă persoană".

CCR a admis excepţia de neconstituţionalitate cu majoritate de voturi şi a constatat că soluţia legislativă care nu permite contestarea în justiţie, pe calea acţiunii în anulare, a deciziilor consiliului de administraţie sau directoratului, luate în exercitarea atribuţiei delegate de majorare a capitalului social, este neconstituţională.

"Cu privire la soluţia pronunţată, Curtea a statuat, în esenţă, că art.114 alin.(3) din Legea nr.31/1990 se referă doar la atribuţiile delegate privind mutarea sediului (...), nu şi la atribuţia delegată referitoare la majorarea capitalului social (...), situaţie în care imposibilitatea concretă de sesizare a unei instanţe, în acest din urmă caz, de către persoana interesată constituie o încălcare a dreptului acesteia de acces la justiţie. Aşadar, excluderea de la controlul judecătoresc a deciziilor consiliului de administraţie, respectiv directoratului adoptate în executarea mandatului acordat în vederea majorării capitalului social este de natură să încalce accesul liber la justiţie al persoanelor interesate în apărarea drepturilor lor", se precizează în comunicat.

Decizia este definitivă şi general obligatorie, urmând să fie comunicată Parlamentului, Guvernului şi instanţelor de judecată care au sesizat Curtea Constituţională - Curtea de Apel Constanţa-Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal şi Tribunalul Constanţa - Secţia a II-a civilă. AGERPRES


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!