CCR discută pe 21 iunie sesizarea PNL privind eliminarea avizului CSAT la numirea directorului DGPI
Curtea Constituțională a României (CCR) discută în 21 iunie sesizarea PNL în legătură cu modificările aduse mecanismului de numire în funcție a directorului Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) din cadrul Ministerului de Interne, prin eliminarea avizului necesar din partea Consiliului Suprem de Apărare a Țării.
CCR a primit sesizarea de neconstituționalitate a Legii pentru aprobarea OUG 76/2016 privind înființarea, organizarea și funcționarea Direcției Generale de Protecție Internă a Ministerului Afacerilor Interne, formulată de senatorii PNL.
"Modificarea operată de majoritatea parlamentară încalcă prevederile constituționale referitoare la asigurarea securității naționale, iar, pe de altă parte, se înscrie într-o abordare sistematică a PSD-ALDE de restrângere a atribuțiilor președintelui României prin modificări legislative lipsite de fundamentare", preciza PNL.
De asemenea, liberalii susțineau că proiectul de lege prin care a fost modificată OUG are grave carențe de coerență legislativă în raport cu o serie de alte acte normative în vigoare, deschizând posibilitatea legală de a aservi politic activitatea DGPI.
"Soluția legislativă promovată nu a fost supusă dezbaterii și votului în prima Cameră sesizată, respectiv în Camera Deputaților, fapt care a dus la încălcarea principiului bicameralismului în adoptarea actelor normative", arătau liberalii.
AGERPRES