CCR discută cererea de constatare a conflictului între puteri în cazul respingerii revocării şefei DNA

CCR discută cererea de constatare a conflictului între puteri în cazul respingerii revocării şefei DNA

Curtea Constituţională a României discută joi cererea de soluţionare a conflictului între autorităţi determinat de refuzul preşedintelui României de a o revoca pe Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

CCR a fost sesizată cu cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei, pe de o parte, şi preşedintele României, pe de altă parte, în principal, şi între Guvernul României şi preşedinte, în subsidiar, determinat de refuzul lui Klaus Iohannis de a da curs cererii de revocare din funcţia de procuror-şef al DNA a Laurei Codruţa Kovesi.

Sesizarea formulată de primul ministru, după refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a o revoca din funcţie pe şefa DNA, a fost depusă la CCR pe 23 aprilie.

"M-am întâlnit cu doamna premier, i-am prezentat proiectul de sesizare a Curţii Constituţionale, argumentele, conţinutul acelui proiect. Domnia sa a fost de acord, l-a semnat în prezenţa mea. În cursul zilei de astăzi (n.r. - 23 aprilie), sesizarea ajunge la Curtea Constituţională", declara ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Pe 5 mai, ministrul Justiţiei anunţa că va merge personal la CCR în cauza privind conflictul între autorităţi determinat de refuzul preşedintelui României de a o revoca pe Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA.

"CCR a stabilit, cred, data de 10 pentru soluţionarea conflictului. Da, voi merge personal. Am vorbit cu doamna premier şi, sigur, m-a solicitat ca eu să susţin cele statuate, cele stabilite în sesizare", a spus Toader.

Întrebat de jurnalişti care va fi argumentul cel mai puternic pe care îl va invoca în susţinerea cauzei, Toader a menţionat "neconstituţionalitatea comportamentului şi crearea unui blocaj instituţional" între preşedinte şi ministrul Justiţiei, ca parte a Guvernului.

"Partea care sesizează CCR cu un conflict juridic de natură constituţională evident că are convingerea încălcării exigenţelor constituţionale de către partea pe care o reclamă. Vorbeam în general... De către preşedinte, în cazul acesta. Noi venim cu argumente, Curtea va decide. Din 2003 până astăzi sunt 15 ani de când există competenţa Curţii de a soluţiona astfel de conflicte şi multe dintre ele au fost constatate, dar nu au dus la sancţionarea părţii care a generat, determinat conflictul (...)", a mai spus Toader.

Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că nu are emoţii în ceea ce priveşte sesizarea făcută la Curtea Constituţională.

"Nu am emoţii, dar, dacă există acest demers din partea Guvernului, aşteptăm să vedem documentul. Aşteptăm să vedem cum văd judecătorii Curţii Constituţionale această chestiune. Din punctul meu de vedere, nici nu poate fi vorba de un conflict constituţional", a spus Iohannis.AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”