CCR despre prezenţa lui Dragnea la şedinţă: Aducerea inculpatului aflat în stare de deţinere la judecată - obligatorie
Curtea Constituţională a României precizează, joi, referindu-se la participarea fostului lider PSD Liviu Dragnea la o şedinţă de judecată, că obligaţia CCR este să asigure îndeplinirea procedurii legale de citare a părţilor din dosar, iar, potrivit legii penale, "aducerea inculpatului aflat în stare de deţinere la judecată este obligatorie".
"Ca urmare a informaţiilor apărute în mass-media şi în spaţiul public cu privire la "participarea la şedinţa de judecată a lui Liviu Dragnea", Curtea Constituţională face următoarea precizare: conform procedurii de judecată specifice Curţii Constituţionale, prevăzute de legea sa organică (Legea nr. 47/1992) şi de Regulamentul de organizare şi funcţionare a CCR, soluţionarea unei excepţii de neconstituţionalitate are loc cu citarea tuturor părţilor indicate prin citativul din dosarul instanţei de judecată în faţa căreia s-a ridicat respectiva excepţie de neconstituţionalitate", arată CCR, într-un comunicat, transmis AGERPRES.
Aşadar, subliniază CCR, toate aceste părţi sunt automat citate şi în faţa Curţii Constituţionale, indiferent de calitatea lor procesuală în litigiul în cadrul căruia s-a invocat excepţia şi indiferent de natura acestuia, unicul criteriu pe baza căruia se face citarea fiind calitatea de parte în acel dosar.
"Citarea părţilor este o procedură obligatorie şi indispensabilă realizării actului de justiţie în general, inclusiv a justiţiei constituţionale, iar vicierea acestei proceduri constituie, conform legislaţiei în vigoare, temei de drept pentru amânarea soluţionării cauzei sau chiar de nulitate a hotărârii judecătoreşti, după caz. Pe formularul de citaţie transmis de Curtea Constituţională se menţionează expres că prezenţa în faţa CCR nu este obligatorie. Prin urmare, obligaţia Curţii este să asigure îndeplinirea procedurii legale de citare a părţilor din dosar, în timp ce prezenţa efectivă a părţilor în faţa Curţii este la latitudinea acestora", explică instanţa constituţională.
Din acest motiv, spun judecătorii constituţionali, niciodată nu se poate cunoaşte, anterior şedinţei publice de judecată, opţiunea părţilor, respectiv dacă acestea urmează să se prezinte sau nu în faţa Curţii, personal sau prin reprezentanţi. Aşadar, nici prezenţa persoanei în cauză nu a fost cunoscută anterior şedinţei de judecată din data de 4 iunie.
"În ce priveşte cauzele penale, potrivit articolului 353 alineatul (2) teza finală şi articolul 364 din Codul de procedură penală, deţinuţii sunt citaţi din oficiu la fiecare termen, iar aducerea inculpatului aflat în stare de deţinere la judecată este obligatorie. În consecinţă, şi în faţa Curţii Constituţionale, deţinuţii sunt de fiecare dată citaţi, dacă au calitatea de parte într-un dosar privind soluţionarea unei excepţii de neconstituţionalitate, locul de deţinere având obligaţia de a le asigura prezenţa la Curtea Constituţională, la cererea acestora. În cursul şedinţei publice, judecarea cauzelor penale se face cu prioritate", precizează CCR.
Sursa citată afirmă că aceasta a fost practica instanţei constituţionale de la înfiinţarea sa, prezenţa deţinuţilor în faţa Curţii Constituţionale la termenele de judecată pentru care au fost citaţi nefiind un lucru neobişnuit.
"Totodată, începând cu 18 mai 2018, data intrării în vigoare a Regulamentului general privind protecţia datelor ("GDPR"), listele de şedinţă publicate pe site-ul Curţii Constituţionale nu mai cuprind şi numele părţilor din dosarele aflate, la termen, pe rolul Curţii Constituţionale", mai arată CCR. AGERPRES