CCR analizează pe 18 octombrie sesizarea legată de legea privind măsurile fiscale și bugetare

CCR analizează pe 18 octombrie sesizarea legată de legea privind măsurile fiscale și bugetare

Curtea Constituțională a anunțat că analiza privind posibila neconstituționalitate a legii privind măsurile fiscal bugetare va avea loc pe 18 octombrie. Atacarea la CCR a fost făcută de aleșii USR, Forța Dreptei și doi din PNL.

Instituția condusă de Marian Enache va discuta proiectul pe 18 octombrie FOTO CCR

Instituția condusă de Marian Enache va discuta proiectul pe 18 octombrie FOTO CCR

Termenul privind analiza proiectului de lege a fost stabilit la trei ore de la momentul depunerii sesizării de către Opoziție.

Porivit autorilor sesizării, Legea pentru care a fost angajată răspunderea încalcă principiul previzibilității, securității juridice și clarității normelor. Spre exemplu, modul în care sunt redactate dispozițiile privind impozitul minim pe cifra de afaceri poate conduce la interpretări arbitrare. Neclare sunt și prevederile privind impozitul suplimentar pentru sectorul de petrol și gaze, contribuția de asigurări sociale de sănătate pentru cei care realizează venituri din activități independente, dar și impozitul suplimentar pentru bunurile imobile și mobile de valoare mare.

Totodată, legea ar încalcă principiul egalității în drepturi, în condițiile în care persoanele care au semnate în anul 2022 antecontracte care prevăd livrarea locuințelor în anul 2024, vor plăti TVA majorat față de persoanele care au semnat antecontractele în anul 2023.

În ceea ce privește modul de adoptare, CCR este sesizată cu privire la încălcarea principiului separației puterilor, în condițiile în care adoptarea unui proiect de lege prin angajarea răspunderii, adică fără dezbateri parlamentare, este o modalitate de legiferare la care trebuie să se apeleze in extremis, atunci când adoptarea în procedura obișnuită nu mai este posibilă ori atunci când structura politică a Parlamentului nu permite acest lucru. Or, în cazul de față, criteriile menționate nu sunt îndeplinite.

Lipsa caracterului unitar

Conform autorilor sesizării, legea nu corespunde Constituției nici în ceea ce privește condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un proiect pentru care Guvernul își angajează răspunderea. Concret, proiectul trebuie să aibă un caracter unitar, iar obiectul de reglementare să se subsumeze unui domeniu unic. Or, legea Ciolacu este o lege-mamut, care modifică direct sau indirect ori derogă de la prevederile a peste 20 de acte normative (printre ele Codul fiscal, Codul administrativ, Legea salarizării unitare, Codul de procedură civilă, Legea contabilității și Codul de procedură fiscală).

Nu în ultimul rând, legea se vrea a fi adoptată prin angajarea răspunderii cu încălcarea principiului legalității. Concret, au fost încălcate dispozițiile Legii privind transparența decizională în administrația publică, fiind cu desăvârșire ignorat termenul legal de consultare publică.

Explicațiile lui Dan Vîlceanu

Primul lucru care m-a făcut să semnez sesizarea e faptul că sunt liberal și liberalii nu cresc taxe, mai ales în momente economice dificile, cum e acum. E o crimă să crești taxe când ai o scădere a creșterii economice și a inflației. În al doilea rând, nu pot accepta că trebuie să susțin măsuri împotriva cărora am vorbit ani de zile în PNL și despre care PNL a vorbit ani de zile cu publicul liberal și cu populația. Suntem cei care am fost împotriva măsurilor economice și fiscale din perioada Dragnea, împotriva creșterii de taxe. Suntem pe un drum absolut greșit Sunt motive clare de neconstituționalitate. Sunt modificate zeci de acte normative, știm că CCR a mai dat decizii prin care a admis astfel de cereri pe asemenea considerente”, a precizat Dan Vîlceanu, pentru „Adevărul”, întrebat de ce a semnat sesizare la CCR.

Chestionat dacă îi e teamă de excludere, fostul ministru al Finanțelor a sublinat: „Dacă mi-ar fi fost teamă, m-aș fi comportat cu teamă. Cred că eu sunt cel care procedează cum ar trebui. Pachetul acesta de legi dovedește că eu am dreptate. Nu poți susține toate aberațiile lui Dragnea din trecut”.

Până la publicarea materialului, conducerea PNL nu a venit cu o reacție privind punctul de vedere legat de susținerea atacării la CCR a legii de către doi parlamentari liberali.

În schimb, Marcel Ciolacu a precizat, într-o conferință de presă în județul Hunedoara, a precizat că nu vrea să comenteze pe tema argumentelor privind neconstituționalitatea. „E dreptul lor”, a subliniat Ciolacu, referitor la demersul Opoziției. Șeful PSD nu a comentat cazul celor doi liberali care au semnat sesizarea.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…