CCR amână, pentru 29 noiembrie, dezbaterile pe sesizarea referitoare la recunoașterea căsătoriilor dintre persoane de același sex

CCR amână, pentru 29 noiembrie, dezbaterile pe sesizarea referitoare la recunoașterea căsătoriilor dintre persoane de același sex

Curtea Constituțională a României (CCR) a amânat pentru 29 noiembrie dezbaterile asupra sesizării referitoare la recunoașterea căsătoriilor dintre persoane de același sex, dată la care va decide dacă va trimite Curții de Justiție a Uniunii Europene de la Luxemburg o serie de întrebări, a anunțat joi președintele CCR, Valer Dorneanu.

"A trebuit să amânăm pentru că (...) părțile au depus o cerere prin care se solicită Curții de Justiție Europene câteva întrebări preliminare cu privire la poziția lor față de aceste aspecte. De asemenea, și acum unele părți au depus memorii suplimentare, ba chiar au cerut să analizăm mai cu atenție situația", a precizat președintele CCR.

Anterior, Iustina Ionescu, avocatul cuplului care dorește recunoașterea în România a căsătoriei între persoanele de același sex, anunțase că a solicitat CCR să adreseze două întrebări Curții de Justiție a Uniunii Europene de la Luxemburg pentru clarificarea termenului "soți".

"Prima (întrebare — n.r.) se referă la felul în care este înțeles termenul 'soți' în Directiva 38/2004. (...) Dacă directiva europeană înțelege 'soți' indiferent de orientarea sexuală. Adică și soții de același sex, căsătoriți într-un stat membru al UE, în condițiile în care statul gazdă, România, nu are legislație care să permită căsătoria între persoane de același sex", a explicat Ionescu.

Ea a precizat că a doua întrebare se referă la felul în care legislația europeană înțelege să trateze în mod egal cetățenii europeni, indiferent dacă este vorba despre un cetățean din Belgia sau un cetățean din România și familia sa.

Iustina Ionescu a susținut că, potrivit răspunsului primit din partea Inspectoratului General pentru Imigrări, cei doi clienți ai săi sunt considerați soți și au drepturi conform directivei europene pentru primele trei luni cât stau în România, iar după aceea nu mai sunt subiecte de drept ale acestui act normativ.

"Deci, pentru primele luni îi tratează ca soți, următoarele luni îi tratează ca nefiind membri de familie. Un lucru care ni se pare nouă, evident, un dublu standard, dar, în același timp, este nevoie, poate dacă și Curtea Constituțională va considera necesar, de o opinie a Curții de la Luxemburg, în spiritul colaborării dintre Curtea Europeană și Curțile naționale", a adăugat avocatul.

Ionescu a menționat că alte nouă Curți Constituționale din state membre UE au trimis astfel de întrebări la Curtea de la Luxemburg.

Relu Adrian Coman, Robert Clabourn Hamilton și Asociația ACCEPT au ridicat o excepție de neconstituționalitate privind dispozițiile din Codul civil care nu recunosc căsătoriilor dintre persoane de același sex.

Excepția de neconstituționalitate ridicată se referă la dispozițiile art. 277 alin. (2) și (4) din Codul civil.

Art. 277 din Codul civil — Interzicerea sau echivalarea unor forme de conviețuire cu căsătoria — prevede la alin.(2): "Căsătoriile dintre persoane de același sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetățeni români, fie de cetățeni străini nu sunt recunoscute în România; iar la alin. (4) — Dispozițiile legale privind libera circulație pe teritoriul României a cetățenilor statelor membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European rămân aplicabile".

Pe de altă parte, în luna mai, Coaliția pentru Familie a depus la Senat o propunere legislativă de revizuire a Constituției, care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat și o femeie, inițiativa fiind semnată de 3 milioane de cetățeni. După ce a fost înregistrată, propunerea a fost transmisă la CCR pentru verificarea respectării dispozițiilor constituționale.

În luna iulie, CCR a constatat că această propunere legislativă cetățenească de revizuire a Constituției îndeplinește condițiile privind exercitarea inițiativei.

Curtea indica, în motivarea deciziei, că prin înlocuirea sintagmei "între soți" cu sintagma "între un bărbat și o femeie" se realizează doar o precizare în privința exercitării dreptului fundamental la căsătorie.

"Examinând redactarea art. 48 alin. (1) din Constituție, propusă de inițiatorii revizuirii, Curtea constată că aceasta nu este de natură să facă să dispară sau să înlăture, elimine ori anuleze instituția căsătoriei. De asemenea, toate garanțiile dreptului la căsătorie, astfel cum sunt consacrate în textul constituțional de referință, rămân neschimbate. Prin înlocuirea sintagmei 'între soți' cu sintagma 'între un bărbat și o femeie' se realizează doar o precizare în privința exercitării dreptului fundamental la căsătorie, în sensul stabilirii exprese a faptului că aceasta se încheie între parteneri de sex biologic diferit, acesta fiind, de altfel, chiar semnificația originară a textului", se explica în motivare.

Judecătorii CCR au apreciat că legiuitorul a pornit, în momentul adoptării Constituției, de la accepțiunea tradițională în privința căsătoriei, văzută ca uniunea între un bărbat și o femeie.

Coaliția pentru Familie își explica demersul prin protejarea explicită a familiei și a drepturilor părinților.

AGERPRES/(A — autor: Mihai Stoica, editor: Claudia Stănescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...