CCR a decis: legea PENSIILOR SPECIALE pentru aleşii locali este neconstituţională

CCR a decis: legea PENSIILOR SPECIALE pentru aleşii locali este neconstituţională

Curtea Constituţională a discutat sesizarea făcută de Guvern privind Legea pensiilor speciale ale aleşilor locali. CCR a decis că proiectul de lege privind legea pensiile speciale este neconstituţională. Preşedintele CCR a făcut o declaraţie foarte interesantă, la intrarea în sediul instituţiei. Zegrean a explicat că o eventuală promulgare a legii care măreşte pensiile şefilor de consilii judeţene şi primarilor va produce şi efectul majorării pensiilor foştilor prim-secretari ai Partidului Comunist Român, asta pentru că şefii comunişti ai judeţelor sunt asimilaţi actualilor preşedinţi de consilii judeţene din perspectiva pensiilor speciale. Ion Iliescu este cel mai cunoscut fost prim-secretar PCR. În anii 70 acesta a condus judeţul Iaşi.

UPDATE 11.45 -  CCR  a decis că legea privind pensiile speciale ale aleşilor locali este neconstituţională

Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat, înainte de şedinţă, că, în cazul în care legea pensiilor speciale ale aleşilor locali este constituţională şi rămâne în forma aceasta, de pensii speciale vor beneficia inclusiv foştii demnitari locali din perioada comunistă.

"Problema este că dacă legea aceasta intră în vigoare beneficiază de pensie şi foştii prim-secretari de partid pentru că ei aveau şi calitatea de preşedinte de consiliu judeţean", a spus Zegrean, explicând în continuare că şi secretarii de municipiu erau şi primarii acelor municipii.

Cel mai cunoscut fost prim-secretar PCR este fostul preşedinte Ion Iliescu. Acesta a condus Consiliul Judeţean Iaşi în perioada 1974-1979. Ion Iliescu încasează acum pensia acordată foştilor şefi de stat, însă toţi cei care au ocupat funcţii similare cu cea ocupată de acesta la Iaşi vor beneficia de o eventuală majorare a pensiilor aleţşilor locali. 

Preşedintele CCR a mai precizat că orice bani in plus constituie un privilegiu. 

"Nu vă spun astăzi, încă nu vă spun, dar nu cred că aş rezista tentaţiei. O să am şi pensie de la curte, dar sigur, nu-i nimeni aşa bogat în România, mă refer la oameni care trăiesc din leafă, ca să-şi permită să renunţe la nişte bani", a spus Zegrean.
 
El a mai spus că a aşteptat ca legea pensiilor speciale ale parlamentarilor să fie trimisă la curte pentru verificare şi, deşi toţi parlamentarii s-au lăudat la televizor că vor face sesizare, până la urmă n-au făcut.
Pe 26 decembrie, Guvernul a sesizat CCR cu privire la unele aspecte ale Legii referitoare la pensiile speciale ale primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de Consilii Județene — Legea de modificare și completare a Legii nr.393/2004 privind Statutul aleșilor locali.

Sesizarea are în vedere încălcarea mai multor articole din Constituție referitoare la instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiți aleși locali, acordarea retroactivă a drepturilor speciale și neasigurarea finanțării pentru indemnizațiile nou create.

"Efortul bugetar în 2016 se ridică la 469 milioane lei. În urma impozitării acestor sume, deficitul bugetar rezultat este de 395 milioane lei, peste deficitul agreat de Parlament, şi tinde să agraveze stabilitatea cadrului fiscal bugetar. În plus, având în vedere că legea retroactivează, numărul beneficiarilor poate fi mult mai mare, ca şi impactul asupra bugetului de stat", arăta Guvernul

Potrivit Legii privind statutul aleşilor locali, adoptate de Senat, ca for decizional, în ultima şedinţă de plen a sesiunii parlamentare, primarii, viceprimarii, preşedinţii de Consilii judeţe şi vicepreşedinţii acestora care îndeplinesc condiţiile vârstei de pensionare vor putea primi, la încetarea mandatului, o "indemnizaţie pentru limită de vârstă" (pensie specială), în acelaşi regim cu senatorii şi deputaţii.

Condiţiile de acordare sunt ca aleşii locali să nu fie realeşi pentru un nou mandat şi ca aceştia să nu fi fost condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie precum luarea sau darea de mită şi traficul de influenţă. De subliniat că aceste dispoziţii se aplică doar în cazul în care condamnarea survine ca urmare a săvârşirii infracţiunii în calitatea oficială de ales local. Mai mult, nu sunt incluse infracţiunile de serviciu, precum delapidarea, abuzul în serviciu sau deturnarea de fonduri.

Pentru ca un ales local să beneficieze de această pensie specială, este nevoie să aibă cel puţin un mandat complet. Pensia se calculează în funcţie de un indice de 0,55% din indemnizaţia brută aflată în plată în momentul solicitării acestui drept, înmulţit cu numărul de luni de mandat, însă în limita a trei mandate. Această pensie poate fi cumulată cu orice tip de pensie din sistemul public, venind astfel în completarea altor venituri, însă nu poate fi cumulată cu o altă pensie specială, cum ar fi cea de parlamentar. Dacă se află într-o astfel de situaţie, aleşii locali vor trebui să opteze pentru ce pensie specială doresc să aibă în plată.

Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de CJ ar putea primi pensii speciale de la 1.500 la 6.500 de lei, printre beneficiari figurând Liviu Dragnea sau foştii edili Sorin Oprescu, Marian Vanghelie şi Andrei Chiliman, dacă nu sunt condamnaţi definitiv.


Citește și:

populare
astăzi

1 Nu, nu este o fantomă ceea ce vedeți, este noul coșmar al Rusiei și Chinei...

2 Teorii ale conspirației după inundațiile catastrofale din Spania

3 Adevărul despre poziția misionarului

4 Sexul oral, vinovat de creșterea numărului cazurilor unui tip de cancer. Care este explicația

5 Foarte interesante amănunte...