CCR a amânat pronunțarea pe nerecunoașterea căsătoriilor dintre persoane de același sex
Curtea Constituțională a României (CCR) a amânat pronunțarea asupra sesizării referitoare la nerecunoașterea căsătoriilor dintre persoane de același sex, președintele CCR, Valer Dorneanu, arătând marți că judecătorii vor adresa întrebări preliminare Curții de Justiție Europene.
"Am hotărât cu majoritate de voturi să ne adresam cu un grup de întrebări preliminare Curții de Justiție Europene, de la care așteptăm răspuns (...). Cauza am suspendat-o până când primim răspunsul", a spus Dorneanu.
El a afirmat că s-a stabilit un termen de control pe 30 martie 2017.
"Noi nu putem stabili un termen Curții de Justiție Europene și nici nu putem anticipa exact când îl vom primi și atunci am suspendat, stabilind un termen pe care îl socotim limită și pretabil de a primi un răspuns (...). Dacă răspunsul îl primim mai devreme, sigur că le punem pe rol", a explicat Dorneanu.
Potrivit acestuia, Curtea de Justiție Europeană nu are un termen în care trebuie să dea răspuns. "Nu are, în funcție de complexitatea cauzei, practic, în cel mai fericit caz — o lună, două, pot fi și mai multe", a declarat președintele CCR.
El a menționat că întrebările vor fi trimise în jur de 15 decembrie. "Ni s-a cerut de către părți, am apreciat și noi că este important să vedem în ce măsură reglementările europene au impact asupra reglementărilor noastre și să vedem care sunt și practicile pe care Curtea de Justiție Europeană le are în această privință", a adăugat președintele CCR referitor la trimiterea întrebărilor.
În iulie, Asociația ACCEPT și Coaliția antidiscriminare au prezentat cazul soților Relu Adrian Coman și Robert Clabourn Hamilton, cetățean american, care au dat în judecată statul român în urma refuzului de recunoaștere a căsătoriei lor, oficiată în 2010 la Bruxelles.
Iustina Ionescu, avocatul cuplului care dorește recunoașterea în România a căsătoriei între persoanele de același sex, a anunțat în octombrie că a solicitat CCR să adreseze două întrebări Curții de Justiție a Uniunii Europene de la Luxemburg pentru clarificarea termenului de "soți".
Pe de altă parte, în luna mai, Coaliția pentru Familie a depus la Senat o propunere legislativă de revizuire a Constituției, care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat și o femeie, inițiativa fiind semnată de 3 milioane de cetățeni.
În luna iulie, CCR a constatat că această propunere legislativă cetățenească de revizuire a Constituției îndeplinește condițiile privind exercitarea inițiativei.
Curtea indica, în motivarea deciziei, că prin înlocuirea sintagmei "între soți" cu sintagma "între un bărbat și o femeie" se realizează doar o precizare în privința exercitării dreptului fundamental la căsătorie.
AGERPRES