Cazuri stranii de dispariții forțate în Turcia: „Au fost răpiți cu o mașină neagră!”

Cazuri stranii de dispariții forțate în Turcia: „Au fost răpiți cu o mașină neagră!”

Ofensiva militară a Turciei din Siria arată cât de hotărât e președintele Erdogan când își atacă adversarii. La fel și când îi vânează pe membrii opoziției din propria țară. Recent, la Istanbul au avut loc confruntări între forțele de ordine turce și manifestanții kurzi. Forțele de ordine sunt acuzate că folosesc manevre ilegale împotriva celor considerați inamici. Manevre învăluite în mister, în timp ce familiile celor vizați nu primesc nicio veste. O astfel de persoană este acuzată că face parte din mișcarea Gülen, considerată responsabilă pentru puciul de acum trei ani, relatează  Digi24.ro .

Soțul lui Sümeyye Yilmaz a dispărut fără urmă acum opt luni. După căutări disperate, a fost brusc informată că el era în arestul poliției din capitala Turciei, Ankara. I s-a permis o scurtă vizită și a fost șocată să-l vadă.

„Slăbise foarte mult, cel puțin 20 de kilograme. Era palid și avea mâinile reci ca gheața. Nu cred că primea suficientă hrană și probabil fusese ținut într-o încăpere fără lumină naturală”, a povestit Sümeyye Yilmaz, soția acestei victime a sistemului.

În data de 19 februarie 2019, Mustafa Yilmaz, care e psihoterapeut, și-a îmbrățișat soția la plecare, așa cum făcea în fiecare dimineață. Nu s-a mai întors niciodată.

I-au pus o pungă pe cap și l-au obligat să urce într-o mașină neagră

„A plecat pe trotuar către stația de autobuz. Înainte să ajungă acolo, doi bărbați s-au năpustit asupra lui. I-au acoperit capul cu o pungă neagră. Probabil a fost obligat să se urce într-o mașină neagră care aștepta la colț. Și dus a fost”, explică soția.

O parte din această întâmplare a fost filmată de camera de supraveghere a unui magazin. E singura dovadă pe care Sümeyye Yilmaz o are că soțul ei practic a fost răpit. Cu câteva luni înainte, fusese reținut sub suspiciunea că ar susține Mișcarea Gülen, acuzată de orchestrarea tentativei de lovitură de stat din 2016.

Nu a primit răspuns la niciuna dintre scrisorile pe care i le-a trimis.

În cele din urmă, a primit ajutor din partea parlamentarului de opoziție Ömer Gergerlioglu. I-a spus că situația soțului său nu e singulară. Știa despre cel puțin 28 de asemenea răpiri.

Apoi foarte puțini jurnaliști au participat la o conferință de presă organizată de el. Subiectul e foarte sensibil în Turcia. Deoarece mulți dintre dispăruți sunt suspectați de susținerea mișcării Gülen, puțini alții sunt dispuși să le ia apărarea în public.

disparitii turcia Parlamentarul de opoziție Ömer Gergerlioglu știe de cel puțin 28 de cazuri de răpiri

Un alt bărbat, sindicalist, spune că aproape a fost răpit și el, în septembrie. S-a filmat cu o declarație și a postat inclusiv fotografia unei mașini negre. Dar acum se teme să vorbească cu presa.

Și are motive. De fiecare dată când parlamentarul Ömer Gergerlioglu iese în stradă cu Sümeyye Yilmaz și alte rude în aceeași situație, pentru a atrage atenția asupra dispăruților, poliția intervine și risipește mulțimea.

Autoritățile refuză orice explicații

Reporterul Deutsche Welle a contactat autoritățile turce pentru a solicita un punct de vedere. A cerut o reacție Ministerului de Interne, prin intermediul Ambasadei Turciei la Berlin. N-am primit nimic.

Nici organizațiile internaționale pentru drepturile omului nu au primit vreun fel de informații din partea oficialilor turci cu privire la dispariții. Așa că nu pot decât să speculeze de ce guvernul a recurs la asemenea metode barbare.

„În general, este foarte greu de explicat. Mă refer la o explicație rațională pentru justificarea a ceea ce se întâmplă fără să invoci intenția lor de a băga frica în restul populației. Sau de a obține informații de la oameni, de a-i face pe oameni să mărturisească fapte pe care poate nu le-au comis”, spune Emma Sinclair-Webb, activistă pentru drepturile omului.

Torturat într-un loc secret

Unii dintre cei care au fost răpiți și apoi eliberați au găsit curajul să vorbească public despre ce li s-a întâmplat - ca să ajute alte victime și pe rudele acestora. Un bărbat a povestit într-o scrisoare cum a fost torturat într-un loc secret care aparține, cel mai probabil, serviciilor de informații turcești.

Dacă nu mărturisești, vei fi torturat. Dacă mori, te îngropăm noi undeva. O să facem să pară o moarte naturală. Cei câțiva martori cu care am vorbit spun toți același lucru. Au fost răpiți cu o mașină neagră, au fost legați la ochi și duși într-o clădire cu mai multe celule, unde mai erau și alte persoane. Și au fost torturați în mod repetat, astfel încât să divulge nume”, povestește Ömer Faruk Gergerlioglu, parlamentar de opoziție.

Sümeyye Yilmaz este convinsă că și soțul ei a fost torturat. Acum a fost acuzat că este membru al unei grupări armate. Nu i s-a permis să-și aleagă un avocat. Sümeyye Yilmaz și socrii săi au solicitat ajutorul unei organizații pentru drepturile omului. Spune că poliția a sfătuit-o să tacă pentru a nu-i înrăutăți situația soțului. Dar ea refuză să fie redusă la tăcere.

„Din starea lui fizică și psihică, mi-am dat seama că soțul meu a avut de suferit. Presupun că a fost torturat până a recunoscut o infracțiune. Apoi a fost lăsat să-și revină cât de cât înainte de a fi dus la o secție de poliție”, spune Sümeyye Yilmaz.

Femeia știe acum unde se află soțul ei, dar nu și ce se va întâmpla cu el. Grijile sale sunt departe de a fi risipite.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”