Cazul Skripal: Un cercetător rus susţine că a participat la programul 'Noviciok'
Un om de ştiinţă rus a dezvăluit pentru agenţia de presă RIA Novosti cum a lucrat la conceperea agenţilor chimici "Noviciok", suspectaţi că au fost folosiţi pentru otrăvirea fostului agent rus Serghei Skripal, relatarea sa părând să contrazică poziţia oficială a Moscovei conform căreia un asemenea program nu a existat, informează marţi AFP.
"'Noviciok' nu este o substanţă, este un întreg sistem de arme chimice", explică Leonid Rink într-un interviu pentru RIA Novosti, care îl prezintă drept unul dintre cei care au conceput acest program.
Agentul neurotoxic "Noviciok" a fost invocat de Londra ca fiind la originea otrăvirii fostului spion dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia, Iulia, la 4 martie, în Marea Britanie.
"Ei sunt în continuare în viaţă. Aceasta înseamnă fie că nu a fost vorba deloc de Noviciok, fie că (substanţa) a fost preparată în mod neglijent", a dat asigurări Rink pentru agenţia de presă rusă.
Existenţa acestui program şi formula chimică au fost dezvăluite de chimistul rus Vil Mirzaianov, în prezent refugiat în SUA, potrivit căruia aceşti agenţi neurotoxici cu eficacitate redutabilă au fost creaţi în anii 1980 de cercetători sovietici.
După acuzaţiile formulate de Londra, Moscova a dezminţit existenţa oricărui program de dezvoltare de arme chimice cu numele "Noviciok", atât pe vremea URSS, cât şi în Rusia.
"Un număr mare de specialişti dezvoltau 'Noviciok' la Moscova şi în Şihan: tehnicieni, toxicologi, biochimişti... Am ajuns la un rezultat foarte bun", povesteşte cu toate acestea Leonid Rink pentru RIA Novosti.
Potrivit lui Rink, acest sistem era numit în perioada sovietică "Noviciok-5". "Această denumire nu a fost folosită niciodată fără cifra care i-a fost alipită", a precizat el.
Totuşi, Rink susţine că nu crede că Rusia s-ar afla în spatele otrăvirii lui Serghei Skripal, spitalizat într-o stare critică, pentru că ea ştie că până şi utilizarea de "Noviciok" ar duce până la ea. "Să tragi asupra unui individ care nu prezintă interes cu o armă de asemenea calibru şi să nu reuşeşti cu toate acestea să-l dobori este culmea prostiei", estimează el.
Potrivit chimistului, tehnologia "Noviciok" este accesibilă "pentru orice stat dezvoltat" sau mare companie farmaceutică. "A dezvolta o asemenea armă nu prezintă nicio problemă", afirmă el.
Abordat marţi de AFP cu privire la acest interviu publicat de o agenţie de presă de stat, Ministerul de Externe al Rusiei şi-a menţinut poziţia: "Nu există niciun program de cercetare şi dezvoltare sub numele 'Noviciok'".AGERPRES