Cazul Skripal: Jurnalişti de la Bellingcat au stabilit numele real al unuia din cei doi suspecţi din GRU
Unul dintre cei doi bărbaţi acuzaţi de Londra de otrăvirea fostului spion dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia în luna martie în Anglia este colonel în Serviciul de informaţii al armatei ruse (GRU), al cărui nume real este Anatoli Cepiga, a transmis miercuri site-ul de investigaţii Bellingcat, citat de France Presse.
Autorităţile britanice au afirmat anterior că atacul cu agent neurotoxic de tip Noviciok a fost comis de doi 'ofiţeri' GRU, identificaţi ca Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov, precizând că numele lor s-ar putea să nu fie cele reale.
'Suspectul care a utilizat falsa identitate de ''Ruslan Boşirov'' este de fapt colonelul Anatoli Cepiga, un ofiţer GRU decorat cu înalte distincţii' ale statului rus, afirmă Bellingcat, un site cu sediul în Marea Britanie şi specializat în colectarea şi analiza de informaţii disponibile în spaţiul public (inclusiv din mediul online).
Bellingcat publică o fotografie din paşaportul lui Anatoli Cepiga datând din 2003, care seamănă cu 'Ruslan Boşirov' din fotografia difuzată de Londra.
Potrivit Bellingcat, Cepiga s-a născut în 1978 în satul Nikolaevka, o localitate din extremitatea estică a Rusiei, în apropiere de frontiera cu China (regiunea Amur). După ce a absolvit o academie militară prestigioasă din regiune, el a servit apoi în forţele speciale ale GRY ('speţnaz'), potrivit sursei citate.
Conform site-ului de internet al filialei regionale a organizaţiei paramilitare DOSAAF, Cepiga a fost în trei misiuni în Cecenia în timpul în care a servit în 'speţnaz' şi a fost decorat cu prestigiosul ordin 'Erou al Rusiei' în 2014.
Nu există, totuşi, o urmă oficială cu privire la această decoraţie, acordată în mod tradiţional de către preşedintele rus, ceea ce sugerează că ar putea fi vorba de o recompensă în urma unei misiuni secrete.
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat la 12 septembrie că ştie cine sunt cei doi bărbaţi acuzaţi de Londra, asigurând că aceştia sunt 'civili' şi nu există nimic 'criminal' în legătură cu ei.
Cei doi au fost ulterior intervievaţi de televiziune publică rusă RT (Russia Today, pro-Kremlin), afirmând că au mers la Salisbury, orăşel pitoresc din sud-vestul Angliei, unde trăieşte dublul agent rus Serghei Skripal, în calitate de turişti pentru a vedea catedrala medievală de aici. Ei au dezminţit că ar fi agenţi GRU, susţinând că sunt oameni de afaceri care au o firmă ce comercializează suplimente alimentare pentru o viaţă sănătoasă, conform interviului acordat redactorului şef al RT, Margarita Simonian.
Între timp, FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, ex-KGB) a început să-i 'vâneze' pe cei care se interesează 'prea mult' de detaliile celor 'doi băieţi obişnuiţi', informa miercuri presa rusă. Jurnaliştii de la Bellingcat au fost ajutaţi în ancheta lor de către colegii lor ruşi de la site-ul The Insider. Anterior, o anchetă referitoare la suspecţii de la Salisbury a fost publicată de site-ul Fontanka din Sankt-Petersburg. AGERPRES