Cazul Skripal: Consiliul Naţional de Securitate din Marea Britanie va analiza ultimele evoluţii
Tom Tugendhat, preşedintele Comisiei pentru relaţii externe din parlamentul britanic, a declarat luni că atacul cu agent neurotoxic împotriva fostului spion rus Serghei Skripal la Salisbury (sudul Angliei) seamănă cu o tentativă de asasinare organizată de un stat şi că se aşteaptă ca Moscova să fie învinuită în acest caz, relatează Reuters.
Tugendhat a afirmat că otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal (66 de ani) şi a fiicei sale Iulia (33 de ani) pare ''să semene teribil cu o tentativă de asasinat întreprinsă de un stat''.
Premierul Theresa May urmează să prezideze luni o reuniune a Consiliului Naţional de Securitate pentru a analiza evoluţia cazului legat de presupusa otrăvire a lui Serghei Skripal.
La această reuniune, la care vor participa mai mulţi miniştri şi responsabili ai serviciilor de informaţii şi de securitate din Marea Britanie se va analiza dacă există suficiente dovezi privind autorul otrăvirii deliberate a fostului spion şi a fiicei sale cu un agent neurotoxic, conform agenţiei de presă EFE.
"Ne aşteptăm ca primul-ministru să facă un anunţ în curând şi sincer aş fi surprins dacă ea nu ar arăta spre Kremlin'', a declarat Tom Tugendhat.
Skripal şi fiica sa se află în continuare ''în stare critică'' după ce au fost găsiţi la 4 martie în stare inconştientă pe o bancă de lângă un centru comercial din Salisbury. În plus, poliţistul Nick Bailey, spitalizat după ce le-a venit celor doi în ajutor, se află în stare ''gravă, dar stabilă'' şi a putut vorbi cu anchetatorii.
Potrivit BBC, reuniunea prezidată luni de Theresa May va evalua dacă probele colectate sunt suficiente pentru a lua măsuri în condiţiile în care se intensifică speculaţiile că executivul britanic se apropie din ce în ce mai mult de momentul în care va atribui Rusiei responsabilitatea pentru această otrăvire. Moscova respinge categoric orice implicare în presupusa otrăvire a lui Serghei Skripal, fost colonel GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse), condamnat în 2006 la 13 ani de închisoare, pentru că a spionat în favoarea Marii Britanii. Acesta s-a stabilit în Marea Britanie în urma unui ''schimb de spioni'' între SUA şi Rusia, în 2010. AGERPRES