Cazul Sanda Dia, studentul mort după „botezul” de intrare într-o frăție de elită. Sentința a provocat proteste în Belgia

Cazul Sanda Dia, studentul mort după „botezul” de intrare într-o frăție de elită. Sentința a provocat proteste în Belgia

Mai mulți tineri, foști membri ai unei frății studențești de elită, au fost găsiți vinovați pentru moartea unui tânăr de culoare, în urma unui proces de inițiere care a inclus torturi. Pedepsele, considerate simbolice, au provocat furie în Belgia.

Pictură murală înfățișându-l pe studentul Sanda Dia, pe zidul Universității din Leuven Foto Belga

Pictură murală înfățișându-l pe studentul Sanda Dia, pe zidul Universității din Leuven Foto Belga

Curtea de Apel din Anvers, Belgia, i-a condamnat pe 18 studenți, membri ai frăției Reuzegom (desființată între timp), la 300 de ore de muncă în folosul comunității și o amendă de 400 de euro, după ce au fost găsiți vinovați pentru moartea lui Sanda Dia (20 de ani), un student de origine senegaleză, în urma unui ritual de inițiere.

Potrivit BBC , Sanda Dia a murit în 2018, după ce a fost forțat să bea cantități excesive de ulei de pește și alcool, a fost forțat să înghită un pește viu și a fost forțat să stea afară, într-o groapă înghețată. Totul în cadrul ritualului de inițiere în frăția studențească Reuzegon, organizație din care făceau parte și fii ai unor politicieni sau judecători.

Ancheta a scos la iveală că studentului Sanda Dia i s-a făcut rău în timp ce era supus ritualului de inițiere și a fost dus la spital, unde a murit două zile mai târziu. Raportul medicului legist a arătat că nivelul de sare toxică determinat de consumul excesiv de ulei de pește a fost o cauză principală a morții sale.

Discuții aprinse, după moartea studentului cu părinți senegalezi

Sanda Dia jpg

Curtea de Apel din Anvers a decis că studenții frăției Reuzegom, ai cărei membri erau asociați în mod tradițional cu unele dintre elitele societății belgiene, nu s-au făcut vinovați de administrarea intenționată a unor substanțe nocive care provoacă moartea sau îmbolnăvirea. Cu toate acestea, sugestiile conform cărora rasa și clasa au jucat un rol în tratamentul la care a fost supus studentul cu părinți senegalezi au stârnit discuții de la moartea sa - în special în rândul tinerilor de pe rețelele sociale și din cercurile studențești.

Protest al studenților față de pedepsele date în cazul Sanda Dia Foto Profimedia

Protest al studenților față de pedepsele date în cazul Sanda Dia Foto Profimedia

Verdictul Curții din Anvers a stârnit nemulțumirea unor studenți care au considerat pedepsele mult prea blânde. Pe TikTok, hashtag-ul #justiceforsanda a strâns peste 6,5 milioane de vizualizări.

Proteste au avut loc și în orașele Anvers, Bruxelles, Gent și Leuven - orașul universitar în care a studiat Sanda Dia. Un alt protest a fost organizat duminică la Bruxelles.

„Toată lumea este pur și simplu supărată și dezamăgită de sistemul de justiție belgian”, a declarat Eliza Plesea, o studentă de 22 de ani și coorganizatoare a protestelor de la Bruxelles, pentru BBC.

Ousmane Dia, tatăl lui Sanda Foto Profimedia

Ousmane Dia, tatăl lui Sanda Foto Profimedia

Vorbind despre sentințe, ea a spus: „În Belgia, dacă iei autobuzul, dar nu ai bilet... primești o amendă mai mare decât ceea ce au primit studenții implicați în hazing (n.red. punerea în umilință fizică sau emoțională)”.

În urma deciziei instanței, unul dintre avocații apărării studenților, John Maes, a descris sentințele drept „echilibrate și bine motivate”. Dar organizatorul protestului și studentul Jean Kitenge, în vârstă de 25 de ani, consideră că rasa a jucat „cu siguranță” un rol în moartea lui Sanda Dia.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”