Cazul românilor țepuiți cu vacanțe în Zanzibar. ANAT: Ministerul Turismului primise reclamații anterior. Cum să alegem o vacanță sigură
32 este numărul total de români care au fost țepuiți cu mii de euro de o firmă fără licență de turism, care le-a promis vacanțe de Revelion, în Zanzibar. ANAT a anunțat că Ministerul Turismului cunoștea problema pentru că primise multe alte reclamații în ultimul timp.
32 de români au fost țepuiți cu vacanțe de Revelion, în Zanzibar
Una dintre persoanele păcălite a povestit că a semnat un contract cu firma, care i-a făcut și reducere și a plătit în mai multe tranșe suma de 6.500 de euro pentru patru persoane, sumă care includea zboruri, cazări, o zi de safari, excursii organizate, ghizi, iar cu o zi înainte de plecare a fost anunțată că plecarea a fost amânată cu o zi, iar în ziua plecării nu a mai răspuns la telefon.
O altă victimă a escrocilor a povestit că unii dintre turiștii care voiau să petreacă Revelionul 2025 în Zanzibar au plătit un avans de 50% încă din ianuarie.
Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) a precizat că firma din Satu Mare, „Posing Art Creation”, deținută de Oana Tarța, care a prejudiciat 32 de turiști, nu are licență de funcționare și că Ministerul Turismului a primit mai multe reclamații pe numele acesteia în ultimul timp.
Firma menționată, care a promovat pachete de Revelion pentru Zanzibar prin platforma „Hai Cu Noi” pe rețele sociale, nu deținea licența necesară pentru vânzarea de pachete turistice. Din păcate, acest lucru a condus la pierderi financiare pentru turiștii care au cumpărat pachetele respective, fără a mai beneficia de vacanța promisă. La adresa acestei entități, ale cărei probleme erau cunoscute, au mai fost adresate reclamații la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.
„Turiștii trebuie să cumpere numai de la agenții de turism licențiate, pentru că astfel sunt protejați conform legislației în vigoare. Amatorii de chilipiruri au mari șanse să fie păgubiți”, a declarat duminică Alin Burcea, președintele ANAT.
ANAT subliniază că Ordonanţa nr. 2/2018 privind pachetele de servicii de călătorie şi serviciile de călătorie asociate protejează turiștii care merg prin agențiile de turism licențiate.
Recomandări pentru o călătorie sigură
► Verificați licența agenției de turism. Toate agențiile licențiate sunt listate pe site-ul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Asigurați-vă că numele agenției figurează acolo.
►Nu vă lăsați ademeniți de oferte suspect de ieftine pe rețele sociale. O agenție licențiată oferă transparență, facturi clare și garanții pentru serviciile contractate.
►Căutați recenzii autentice și contacte directe. Evitați intermediarii fără site-uri oficiale sau adrese fizice.
► Documentați-vă despre reputația agenției: Recenziile clienților și experiențele altor turiști pot oferi indicii valoroase despre seriozitatea unei agenții.
► Plătiți doar în conturi bancare ale firmei: Evitați tranzacțiile în numerar sau plățile către conturi personale, care pot indica o activitate ilegală.
De ce să alegi o agenție de turism licențiată
► Siguranță financiară. Agențiile licențiate organizatoare (touroperatoare) sunt obligate să dețină polițe de asigurare care acoperă eventualele situații de insolvență sau neplata serviciilor. Deci pachetele turistice sunt garantate împotriva insolvenței sau a falimentului.
► Asistență completă: Turiștii beneficiază de suport înainte, în timpul și după călătorie. Agentul de turism este consultant cu studii și cu experiență de ani de zile. Acesta oferă cele mai eficiente soluții, variante, opțiuni. Agenţiile de turism nu mai sunt privite de mult timp, în toată lumea, de către hotelieri sau de către companiile aeriene, drept revânzători sau comisionari, ci sunt văzute drept parteneri. Care pot şi au dreptul să creeze pachete turistice, să ofere cât mai multe opţiuni avantajoase clientului final. Consultantul în turism îți oferă cele mai bune și mai eficiente variante și îți scutește timpul de căutare. Plus că agențiile de turism pot negocia tarife mai bune cu prestatorii de servicii și partenerii lor.
► Protecție juridică. Orice reclamație poate fi soluționată prin intermediul autorităților competente.
► Legalitate și transparență: Toate serviciile sunt conforme legislației în vigoare, iar drepturile consumatorilor sunt protejate.
► Acces la pachete turistice complete și personalizate. Agențiile licențiate colaborează direct cu prestatori și furnizori de încredere și de calitate, garantând servicii de calitate și flexibilitate.
Sursa: adevarul.ro