Cazul președintelui-director general al SRR, amânat cu două săptămâni de parlamentari

Cazul președintelui-director general al SRR, amânat cu două săptămâni de parlamentari

Senatorii și deputații comisiilor reunite de cultură și juridică au amânat marți, cu majoritate de voturi, o decizie în cazul unei scrisori trimise de ANI Parlamentului privind raportul de evaluare privind încălcarea regimului juridic al incompatibilităților de președintele-director general al Societății Române de Radiodifuziune.

Ședința a avut loc în absența reprezentanților Agenției Naționale de Integritate, care nu au transmis nici în scris vreun punct de vedere ulterior.

Președintele-director general al SRR, Ovidiu Miculescu, a invocat un articol din Legea 176/2012 privind integritatea in exercitarea funcțiilor și demnităților publice conform căruia, prin derogare de la dispozițiile legilor speciale care reglementează răspunderea disciplinară, sancțiunea poate fi aplicată în termen de cel mult 6 luni de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare.

"În cazul în care cauza de incompatibilitate a încetat înainte de sesizarea Agenției, sancțiunea disciplinară poate fi aplicată în termen de 3 ani de la încetarea cauzei de incompatibilitate, dacă legea nu dispune altfel. De fapt, vorbim despre o funcție care nu există în Codul ocupațional în România — cea de manager de departament — pentru particula 'Manager' s-a întâmplat toată povestea aceasta. ANI s-a pronunțat anterior pe această cauză exact invers. Deci, practic, incompatibilitatea a fost în perioada 2010 — 2012", a adăugat acesta.

Ovidiu Miculescu a menționat că în momentul obținerii, în 2012, a mandatului de președinte-director general al Consiliului de Administrație, a încetat raporturile de muncă cu Societatea Națională de Radiocomunicații. "Deci nu mai eram angajat cu contract de muncă, nicidecum cu contract de management la SNR, fiind pe nivelul ierarhic 5. Și, practic, sesizarea ANI a venit la 8 luni, respectiv în 2013. Din punctul meu de vedere, legea este extrem de clară", a arătat președintele — director al SRR.

El a menționat că SRR este cel mai performant serviciu public din România, este un serviciu public al statului care performează, care conduce în audiență la nivel urban și București. Totodată, Radio România dezvoltă proiecte culturale și educative, proiecte naționale și internaționale.

Propunerea de amânare cu aproximativ două săptămâni a aparținut președintelui Comisiei juridice din Camera Deputaților, Eugen Nicolicea.

"Vă propun să amânăm luarea unei decizii, și să revenim către ANI cu solicitările pentru clarificarea punctelor, pentru că este vorba de la sfârșitul cărui mandat trebuie să decurgă termenul de trei ani, de asemenea este vorba și că starea de incompatibilitate a încetat înainte de sesizarea ANI. Dar, pentru că există neconcordanțe între ceea ce spune legea și ceea ce înțeleg alții, și nu sunt chiar clare nici solicitările, din punctul nostru de vedere, al ANI, mai facem o încercare și solicităm din nou să reveniți cu o adresă și să exprime un punct de vedere. (...) Sunt mai multe lucruri care trebuie clarificate. (...) Aceste clarificări, pe care trebuie să le avem împreună cu reprezentanții ANI, ne impun un termen de două săptămâni", a argumentat Nicolicea.

AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...