Cazul misterios al orcii care a înghitit 7 vidre de mare întregi. Oamenii de știință investighează evenimentul

Cazul misterios al orcii care a înghitit 7 vidre de mare întregi. Oamenii de știință investighează evenimentul

Oamenii de știință din Rusia au descoperit șapte vidre de mare perfect intacte în pântecele unei orci eșuate. Balena ucigașă a fost găsită departe de zonele sale normale de vânătoare, ridicând întrebarea ce făcea acolo.

7 vidre de mare au fost găsite în stomacul orcii FOTO Aquatic Mammals

7 vidre de mare au fost găsite în stomacul orcii FOTO Aquatic Mammals

Femela orca (Orcinus orca) a fost găsită în 2020 pe coasta uneia dintre insulele Commander, care se află în largul Orientului Îndepărtat al Rusiei, în Marea Bering. Oamenii de știință au efectuat o necropsie a animalului și au descoperit nu numai cele șapte vidre de mare moarte (Enhydra lutris), care cântăreau împreună 117 kilograme, ci și 256 de părți de cioc de cefalopode.

O vidră de mare a fost găsită între cavitatea bucală și esofag, ceea ce ar fi putut duce la moartea balenei, au scris cercetătorii în studiu, care a fost publicat pe 28 septembrie în jurnalul Aquatic Mammals.

Mai multe lucruri despre balena ucigașă i-au nedumerit pe cercetători.

„Este foarte neobișnuit, deoarece orcile nu mănâncă în mod normal vidre de mare”, a declarat coautorul studiului Olga Filatova, cercetător în cetacee la Universitatea de Stat din Moscova, pentru Live Science într-un e-mail.

În schimb, vânează foci, lei de mare, delfini și chiar alte balene. Și indiferent de speciile de pradă pe care le vânează, „în mod normal, nu înghit prada întreagă – de obicei o rup și mănâncă doar cele mai bune părți (cele mai grase)”, a spus Filatova.

Înghițirea vidrelor de mare întregi a fost probabil o provocare pentru balena care a murit, deoarece vidrele de mare adulte pot ajunge până la 1,5 metri lungime. Cercetătorii cred că orca ar fi recurs la această acțiune nemaiîntâlnită pentru că era înfometată.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, ADN-ul balenei și au stabilit că acest specimen făcea parte dintr-o populație cunoscută sub denumirea de „balenele ucigașe ale lui Bigg”, care au o gamă largă de locuri de vânătoare care se întinde de la Insulele Aleutine și Golful Alaska, până la coasta Californiei.

Este pentru prima dată când un membru al acestei populații de orcă a fost găsit vreodată în Pacificul de Vest, ceea ce i-a determinat pe autorii studiului să emită ipoteza că orca a învățat această strategie de vânătoare în altă parte. Strategiile de hrănire sunt de obicei transmise de la mame la pui, au precizat autorii studiului.

În timp ce orca eșuată ridică unele întrebări, poate ajuta să răspundă la altele. De ceva timp, populațiile de vidre de mare dintre Insulele Aleutine și Golful Alaska s-au diminuat.

În timp ce unii oameni de știință bănuiau că orcile se aflau în spatele scăderii populației de vidre de mare din zonă, aceasta este prima dovadă directă că o orcă originară din acea regiune a ucis mai multe vidre de mare.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”