Cazul Khashoggi: Mesaje care întăresc suspiciunile privind rolul prinţului moştenitor în asasinarea jurnalistului

Cazul Khashoggi: Mesaje care întăresc suspiciunile privind rolul prinţului moştenitor în asasinarea jurnalistului

Agenţia Centrală de Informaţii a SUA (CIA) are cunoştinţă de existenţa a cel puţin 11 mesaje trimise de prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman în orele de dinainte şi după uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi consilierului care superviza asasinatul, potrivit unui articol de sâmbătă al publicaţiei Wall Street Journal , preluat de mass-media internaţionale.

Ziarul citează în acest sens un extras dintr-un raport secret al CIA, care conduce la concluzia că prinţul moştenitor, supranumit "MBS", a ordonat "probabil" asasinarea jurnalistului saudit în timpul vizitei acestuia la consulatul Arabiei Saudite din Istanbul la 2 octombrie.

În acest raport, CIA relevă că prinţul saudit i-a trimis cel puţin 11 mesaje celui mai apropiat consilier al său, Saud al-Qahtani, care superviza echipa de 15 persoane trimisă în Turcia pentru a-l ucide pe Jamal Khashoggi. Consilierul regal a fost demis şi acuzat oficial în Arabia Saudită pentru că a jucat un rol central în această crimă şi figurează printre cei 17 saudiţi incluşi pe lista cu sancţiuni a Trezoreriei americane.

Saud al-Qahtani a comunicat direct cu şeful comandoului care a comis crima, potrivit CIA, indică Wall Street Journal, care nu specifică tipul mesajelor.

CIA nu cunoaşte însă conţinutul mesajelor trimise de către prinţul moştenitor colaboratorului său apropiat, specifică portalul specializat pe probleme militare 45enord.ca.

Dar raportul concluzionează, cu un grad de certitudine de la "moderat până la ridicat", că prinţul Mohammed "îl viza personal" pe Khashoggi şi că "probabil a ordonat moartea sa".

Totuşi raportul menţionează:"Nu dispunem de o informaţie directă care să arate că prinţul moştenitor a dat ordinul de asasinare".

Conform CIA, liderul saudit le-ar fi spus apropiaţilor săi, în august 2017, că dacă nu-l va putea aduce înapoi pe Jamal Khashoggi în Arabia Saudită, "am putea să-l atragem undeva în afara Arabiei Saudite şi să facem aranjamentele", ceea ce pare "sa anticipeze operaţiunea saudită lansata împotriva lui Khashoggi", conform 45 enord.ca.

Jurnalistul saudit, în vârstă de 59 de ani în momentul asasinării sale, se autoexilase în SUA în 2017. El venise la Consulatul ţării sale din Istanbul pentru nişte demersuri administrative pentru a se putea căsători cu o femeie de naţionalitate turcă.

Conţinutul exact al acestui raport al CIA face obiectul unei dezbateri intense în prezent la Washington, după ce preşedintele american Donald Trump a declarat public că serviciile de informaţii ale SUA "nu au găsit absolut nimic sigur" în privinţa lui "MBS".

Preşedintele american este acuzat, inclusiv în cadrul partidului său în Congres, că încearcă să-l menajeze pe prinţul moştenitor în numele intereselor strategice americane în Arabia Saudită. AGERPRES/ (AS-editor: Lilia Traci, editor online: Adrian Dădârlat)


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…