Cazul Halep schimbă regulamentul WTA. Oficialii lucrează la norma care îi permite să urce pe locul 54

Cazul Halep schimbă regulamentul WTA. Oficialii lucrează la norma care îi permite să urce pe locul 54

Simona Halep nu mai figurează în ierarhia WTA din 3 septembrie 2023, când și-a pierdut ultimele puncte câștigate pe teren și a fost radiată din clasament. Decizia TAS de a-i micșora pedeapsa de la 4 ani de suspendare la 9 luni a însemnat că jucătoarea noastră a stat mai mult în afara terenului, din cauza elementelor birocratice legate de audieri și comunicarea deciziilor tribunalelor.

Simona Halep, în timpul unui antrenament înaintea debutului la Miami Open. Foto Profomedia

Simona Halep, în timpul unui antrenament înaintea debutului la Miami Open. Foto Profomedia

Conform noii sancțiuni primite la TAS, suspendarea Simonei ar fi trebuit să survină pe 7 iulie 2023, numai că decizia finală s-a dat abia în martie 2024. Au fost peste 8 luni în care Halep a stat degeaba, timp în care i s-au „evaporat“ și ultimele punte din clasamentul mondial. Normal ar fi ca sportiva să revină exact pe poziția pe care s-ar fi aflat la expirarea suspendării, însă acest lucru nu e posibil pentru că WTA nu s-a confruntat cu o astfel de situație până la cazul Halep, astfel că nu are o normă care să reglementeze acest gen de spețe.

Organismul diriguitor al tenisului feminin a luat act de situație și a anunțat că lucrează la adăugarea în regulament a unui paragraf în care se va spune clar ce se va întâmpla cu jucătorii care au fost opriți să evolueze, deși și-au câștigat retroactiv acest drept. Dacă decizia WTA va fi pozitivă, Simona Halep ar ajunge din nou în Top 100 mondial, mai exact pe locul 54, poziția la momentul încheierii suspendării.

S-a demarat procesul de revizuire a regulamentului

„Am demarat un proces de revizuire a acestei reguli deoarece credem că este potrivit să luăm în considerare acest lucru. Termenul precis pentru o potențială schimbare a regulii și implementarea ei ulterioară va depinde de feedbackul pe care îl vom primi din partea membrilor noștri“, a fost răspunsul oficial din partea WTA la o întrebare pusă de gsp.ro pe această temă.

Dubla campioană de Grand Slam va reveni pe teren săptămâna viitoare, în turneul WTA 1000 de la Miami (19-31 martie). Ea și-a aflat aseară adversara din primul tur: Paula Badosa, locul 73 mondial. Dacă va trece de iberică, românca va da peste bielorusa Aryna Sabalenka. Indiferent de decizia WTA, Simona Halep va reintra în clasamentul mondial după turneul din Florida, grație celor 10 puncte primite pentru participarea la concurs. Dacă va pierde în turul inaugural, românca va ajunge în zona locurilor 1.100, iar dacă va avea succes, se va clasa în jurul poziției 800.

Tecău a convocat-o în naționala României

La Miami, Simo s-a întâlnit cu Horia Tecău, căpitanul nejucător al echipei de Billie Jean King Cup, care pregătește în Florida meciul cu Ucraina din barajul de calificare în grupa principală a competiției. Discuțiile au fost fructuoase, imediat venind și convocarea lui Halep pentru întâlnirea cu naționala din țara vecină, programată în perioada 12-13 aprilie la Amelia Island, pe zgură. Fanii jucătoarei noastre au exultat după ce, pe site-ul oficial al competiției, Simona a apărut ca fiind pe poziția 58 WTA. Mulți au spus că organizatorii știu deja că românca își va primi punctele înapoi, însă presa internațională vorbește despre o eroare tehnică.

Partida Ucraina - România, contând pentru barajul de accedere la turneul final al Billie Jean King Cup se va disputa pe 12 și 13 aprilie, la Amelia Island, în Florida. Horia Tecău le-a convocat pentru această întâlnire pe Ana Bogdan (65 WTA), Jaqueline Cristian (82 WTA), Simona Halep (fără clasament WTA) și Anca Todoni (227 WTA). Ucrainencele vor juca în formula Elina Svitolina (17 WTA), Lesia Tsurenko (37 WTA), Lyudmyla Kichenok (1014 WTA) și Nadiia Kichenok (1037 WTA).

Oricum ar fi, Simona Halep face pași hotărâți spre obiectivul ei numărul 1 din acest sezon: participarea la Jocurile Olimpice de la Paris (26 iulie - 11 august). Ea trebuie în primul rând să urce în ierarhia WTA (sau să-i fie redat clasamentul de la data expirării suspendării) până la data-limită de 10 iunie 2024, imediat după încheierea Roland Garros.

Teoretic, ar trebui să ajungă până pe locul 56 mondial pentru a spera la Olimpiadă, dar, practic, poate să fie și mai jos, pentru că o țară poate avea maximum 4 reprezentante la simplu, așa că s-ar mai putea elibera poziții. În al doilea rând, Halep trebuie să fi fost nominalizată în echipa de Billie Jean King Cup a țării sale între 2020 și 2024, iar una dintre convocări să fi fost pe parcursul anului trecut sau anul în curs, lucru pe care deja l-a bifat.

Și-a șters toate pozele cu Mouratoglou

Dacă întâlnirea față în față cu Horia Tecău și cu Ana Bogdan, colega din echipa României a fost plăcută pentru Halep, Simona ar putea avea parte la Miami de una mai puțin agreabilă. Fostul ei antrenor Patrick Mouratoglou se află și el în Florida, alături de elevul său, Holger Rune. Instructorul de tenis de la care au plecat toate problemele româncei a declarat pentru presa americană că abia așteaptă să o vadă din nou pe terenul de joc , lucru neîmpărtășit de Halep.

Nu oficial, ci printr-un gest făcut zilele trecute, când și-a șters toate pozele de pe rețelele de socializare în care apărea alături de francez. Însă lumea e mică la Miami Open, așa că o întâlnire de gradul zero între cei doi e inevitabilă. Rămâne de văzut care va fi reacția sportivei noastre când va da nas în nas cu antrenorul vinovat pentru unul dintre cele mai mediatizate cazuri de dopaj din sportul mondial.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”