Cazul Halep: ITIA demontează pas cu pas alibiul contaminării. Ar fi trebuit să consume 5.000 de doze!

Cazul Halep: ITIA demontează pas cu pas alibiul contaminării. Ar fi trebuit să consume 5.000 de doze!

Simona Halep a primit în urmă cu două zile o suspendare de 4 ani în cazul de dopaj, maximul care putea fi decis de judecători. În raportul de 126 de pagini în care se explică pe larg tot procesul de la Sport Resolutions, precum și motivarea deciziei luate de instanță, se regăsește și analiza substanței folosite. Argumentul judecătorilor a fost cel legat de cantitate de Roxadustat găsită în corpul sportivei.

Simona Halep, apărare fără sorți de izbândă în fața judecătorilor. Foto Getty Images

Simona Halep, apărare fără sorți de izbândă în fața judecătorilor. Foto Getty Images

Simona Halep și avocații săi au încercat să se apere spunând că substanța interzisă a ajuns în corpul sportivei prin intermediul unui supliment alimentar (KETO MCT) contaminat cu Roxadustat, pe care l-a luat în 5 zile, înainte de US Open 2022. Judecătorii au luat în calcul acest aspect, dar au apelat la specialiști care să analizeze exact cantitățile de Roxadustat din probele de urină ale sportivei.

La testul A, efectuat pe 29 august 2022, sportivei i s-a găsit o cantitate de Roxadustat de 0,289 nanograme / miligram, iar la testul B valoarea a crescut la 0,529 ng/ml. Ulterior s-au efectuat analize și asupra suplimentului pe care îl lua Simona și experții care au pledat pentru cauza Simonei (Dr. Alvarez și Dr. Kintz) au susținut că acesta poate produce o cantitate de 0,07 până la 0,1 ng/ml de Roxadustat.

Contraargumente din partea doctorului Eicher

Specialiștii consideră că valoarea concentrației din proba de urină nu este relevantă, deoarece testele efectuate la Laboratorul din Montreal au fost calitative și nu cantitative, adică au vizat doar detectarea unor substanțe interzise (testul A), respectiv prezența Roxadustatului în probele de urină (testul B).

Unul dintre experții ITIA în cadrul procesului, Dr. Eichner, a adus contraargumente puternice privind concentrația de Roxadustat din corpul sportivei și din suplimentul pe care îl lua. În primul rând, acesta nu a admis niciun moment că suplimentul KETO MCT ar fi putut fi contaminat cu Roxadustat.

La un moment dat se specifică că Dr. Eichner a acceptat ipotetic acest lucru și a prezentat două scenarii pe baza analizelor făcute de Dr. Alvarez, expertul care apăra cauza sportivei: în primul dintre ele Simona ar fi trebuit să consume 900 de doze de KETO MCT (de câte 10 grame, atât cât susține jucătoarea că a luat în fiecare din cele 5 zile) pentru ca în corpul său să ajungă concentrația de Roxadustat reieșită în urma testului antidoping, iar în cel de-al doilea scenariu aceasta ar fi trebuit să consume 5.000 de doze.

Concluzia: nu e numai suplimentul contaminat

Ca atare, judecătorii au respins varianta că Roxadustatul a ajuns în corpul sportivei Simona Halep doar prin intermediul suplimentului alimentar, chiar dacă nu au respins că acesta a fost contaminat, și probabil de aceea au dictat pedeapsa maximă.

"Concluzia noastră fermă este că nu este realist posibil ca contaminarea KETO MCT, așa cum ni s-a raportat din testele Alvarez, ar fi putut produce cantitatea de roxadustat predominantă în probele A și B ale jucătorului, colectate la 29 august 2022. Chiar dacă Doamna Halep a folosit KETO MCT contaminat, așa cum descrie ea, nu ar fi putut fi singura sursă de roxadustat detectată de laboratorul de la Montreal.

A existat o altă sursă de Roxadustat

Concluzia noastră este că doamna Halep a dovedit că, din punct de vedere al probabilității, suplimentul Keto MCT a fost contaminat cu Roxadustat. Cu toate acestea, din concluzia noastră cu privire la întrebarea legată de concentrare rezultă că a existat o altă sursă fie a întregului, fie a majorității Roxadustat în eșantionul din 29 august al jucătorului", se arată în motivarea deciziei.

Simona Halep va merge cu procesul la TAS, dar va trebui să-și betoneze dosarul pentru a-i convinge pe judecători să-i micșoreze suspendarea de 4 ani primită de la ITIA, prin intermediul Sport Resolutions.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…