Cazul Emilia Şercan / Procurorul general a transmis 'îndrumări scrise' Parchetului care se ocupă de plângerea jurnalistei

Cazul Emilia Şercan / Procurorul general a transmis 'îndrumări scrise' Parchetului care se ocupă de plângerea jurnalistei

Parchetul General susţine că procurorul general Gabriela Scutea a formulat "îndrumări scrise" Parchetului care se ocupă de plângerea depusă de jurnalista Emilia Şercan, pentru a "dinamiza" administrarea probelor şi fără a afecta independenţa procurorului de caz.

Jurnalista Emilia Şercan a scris, luni, pe Facebook, că este supusă unor "acţiuni de discreditare şi intimidare" după data de 18 ianuarie, când "a dezvăluit că teza de doctorat a premierului este plagiată".

"Am decis să denunţ public acţiunile de discreditare şi intimidare la care sunt supusă după 18 ianuarie 2022, data la care am dezvăluit că teza premierului României, Nicolae Ciucă, este plagiată. Am decis acest lucru pentru că jucătorul-cheie în această operaţiune este chiar statul român: o probă pe care am furnizat-o Poliţiei Române pentru a identifica autorul unei infracţiuni de violare a vieţii private a fost scursă din dosar în aceeaşi zi, iar ulterior a devenit baza unei ample operaţiuni de kompromat. Am acordat timp organelor de cercetare penală - Parchet şi Poliţie - să ancheteze scurgerea de informaţii pe care am reclamat-o la data de 18 februarie 2022. Vreme de 45 de zile nu am fost nici măcar audiată în dosarul deschis ca urmare a plângerii prin care am reclamat scurgerea de informaţii, iar timp de 19 zile Parchetul şi Poliţia au refuzat să îmi comunice numărul de înregistrare a dosarului penal", a scris Emilia Şercan.

Jurnalista a reclamat faptul că, în decurs de o lună, a fost vizată de trei acţiuni distincte de ameninţare, defăimare şi intimidare, prima având loc la o zi după ce a dezvăluit că premierul Nicolae Ciucă a plagiat în teza de doctorat.

Pentru fiecare dintre aceste trei acţiuni de ameninţare, Emilia Şercan spune că a depus plângeri penale la Serviciul de Investigaţii Criminale din Poliţia Română, dosarele penale fiind anchetate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 4 Bucureşti, a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.

Marţi, Parchetul General a remis un comunicat de presă în care menţionează că Gabriela Scutea a transmis "îndrumări scrise" Parchetului care se ocupă de dosarul deschis ca urmare a plângerii depuse de Emilia Şercan, însă Ministerul Public susţine că acest lucru a fost necesar pentru "dinamizarea administrării probelor", fără a afecta independenţa procurorului de caz.

"Referitor la suspiciunea unei divulgări a informaţiilor nepublice, sesizată de către doamna Emilia Şercan, jurnalist, menţionăm că legea prevede posibilitatea procurorului ierarhic superior de a transmite dispoziţii scrise procurorului subordonat. În acest sens, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a formulat, la data de 09.03.2022, îndrumări scrise către Parchetul care supraveghea cercetările (Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4) în dosarul penal deschis ca urmare a plângerii formulate de doamna Emilia Şercan. Aceste îndrumări, fără a afecta independenţa procurorului de caz, au urmărit să dinamizeze administrarea probelor şi să reflecte rolul activ al organelor de urmărire penală pentru aflarea adevărului", se arată în comunicat.

Potrivit acestuia, "a fost semnalată procurorului necesitatea verificării competenţei, aspect care a determinat declinarea la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi, ulterior, preluarea cercetărilor, la 31.03.2022, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti".

"Pentru clarificarea criticilor exprimate public de partea vătămată, Parchetul care efectuează urmărirea penală va stabili, în raport de drepturile conferite de Codul de procedură penală, informaţiile care îi vor fi transmise, ţinând cont de caracterul nepublic al urmăririi penale.
Totodată, constatările privind pluralismul şi libertatea mass-mediei din Rapoartele din 2020-2021 privind statul de drept, emise de Comisia Europeană, au fost aduse în atenţie organelor judiciare implicate în investigaţiile privind faptele comise împotriva jurnaliştilor", se mai explică în comunicatul Ministerului Public. AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...