Cazul de la Caracal / Aproximativ 400 de persoane, la protestul din faţa MAI
Bucureşti, 28 iul /Agerpres/ - Aproximativ 400 de persoane, printre care şi numeroase femei îmbrăcate în haine negre, participă duminică seara la o acţiune de protest organizată în faţa Ministerului de Interne.
Acţiunea feministă "Cade una, cădem toate!" a fost iniţiată, pe reţelele de socializare în semn de protest faţă de tragedia de la Caracal, de către organizaţiile Feminism Romania, Girl Up Romania, Vagenta, Centrul FILIA, E-Romnja, MozaiQ si CUTRA.
În timpul evenentului, două dintre participante au scris cu spray graffiti negru pe zidul ministerului mesajele "Poliţia ucide!" şi "Demisia".
Participantele au aşezat un banner cu mesajul "Sexismul ucide" pe trotuarul din faţa ministerului. Aproximativ 40 de femei, având gurile acoperite cu măşti medicale sau cu eşarfe s-au aliniat cu spatele la minister, ţinând în mâini foi A4 cu mesaje precum: "Alexandra luptătoarea", "Stop violenţei împotriva femeilor", "Şi eu sunt Alexandra", "Patriarhatul ucide", "Credeţi-ne".
Printre lozincile scandate au fost şi "Ne-am săturat cât ne-aţi ignorat", "Vrem siguranţă pe stradă şi acasă!".
De asemenea, iniţiatoarele protestului au citit, pe rând, la megafon textul unui manifest, precum şi un poem împotriva violenţei la adresa femeilor şi a misoginismului.
"Moartea uneia dintre noi e moartea siguranţei tuturor femeilor. Atunci când o femeie din această ţară este bătută, jignită, hărţuită, ucisă - simţim toate. Ştim că ni se poate întâmpla oricând. Ni se întâmplă deja. De fiecare dată când auzim despre astfel de cazuri simţim frică, neputinţă, furie, îngrijorare, revoltă", a spus una dintre participante.
Ea a adăugat că în societatea actuală sunt "normalizate hărţuirea şi violenţa asupra femeilor", iar tragedia de la Caracal "este despre minimalizarea violenţei asupra femeilor" în discursul public.
"Tragedia de la Caracal este şi despre sexism şi misoginie. Este despre înăbuşirea strigătelor noastre de ajutor în faţa violenţei sexiste. Despre tortura şi imperativul tăcerii, sub care atâtea femei trebuie să îndure violenţă", a mai spus aceasta. AGERPRES/ ( A - autor: Irinela Vişan, editor: Marius Frăţilă)