Cazul Crin Antonescu: S-a luptat cu securiștii până a ajuns să-i propună candidați la prezidențiale

Cazul Crin Antonescu: S-a luptat cu securiștii până a ajuns să-i propună candidați la prezidențiale

Fostul lider PNL, Crin Antonescu, a scos miercuri artileria grea a retoricii sale proverbiale și a tras cu tunul în Nicolae Ciucă, Rareș Bogdan, Dan Motreanu și Lucian Bode, numindu-i „semidocți” din cauza proastei inspirații de a-l promova pe Nicolae Ciucă drept candidat la prezidențiale prin intermediul unei cărți. Nimic mai adevărat decât constatarea fostului lider liberal că partidul riscă să se scufunde în ridicol. Cu limba sa ascuțită, Antonescu l-a atacat pe Nicolae Ciucă pe tema cărții atât de puternic încât i-a desființat practic candidatura. Adversarii lui Ciucă nu mai au nimic de adăugat după ieșirea fostului lider PNL, scrie Dan Tăpălagă pe g4media.ro .

Mulți se vor întreba ce l-a determinat pe Crin Antonescu să acționeze acum. De ce a intervenit exact în acest moment? A dispărut de ani buni, de ce i-ar mai păsa astăzi de soarta PNL? O primă explicație este apropierea Congresului PNL, care ar urma să valideze candidatura lui Nicolae Ciucă la prezidențiale. Congresul este programat să aibă loc la sfârșitul lunii august sau în prima săptămână din septembrie. Antonescu le propune liberalilor să-și schimbe candidatul la prezidențiale cât încă mai pot, sugerând să-l înlocuiască pe Nicolae Ciucă cu fostul șef SRI, Eduard Hellvig, sau cu președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan.

Eduard Hellvig a fost unul dintre cei mai apropiați și loiali colaboratori ai lui Crin Antonescu în perioada în care acesta a fost președintele PNL. Împreună au pus bazele fostului USL, prima alianță a liberalilor cu PSD, pe atunci condus de Victor Ponta, pentru a se lupta cu Traian Băsescu. Din USL făcea partea și partidul lui Dan Voiculescu, unde domnul Hellvig și-a început cariera politică. Pozau cu toții în salvatorii democrației românești amenințate de o dictatură imaginară. Țintele lor preferate erau justiția, serviciile secrete, pe scurt, „statul paralel”. Crin Antonescu s-a luptat atât de intens cu securiștii și cu serviciile până când a fost înlocuit în 2014 din poziția de candidat la prezidențiale cu Klaus Iohannis, care a fost propulsat cumva din exterior direct la șefia partidului. De atunci, adică de zece ani, acest mâncător de securiști a dispărut inexplicabil din viața publică.

Între timp, Antonescu a suferit un proces ciudat de metamorfoză. Traiul bun de la Bruxelles, unde soția sa, Adina Vălean, a ocupat funcția de Comisar European, i-a adus nu doar câteva kilograme în plus, ci i-a schimbat complet viziunea despre democrație. Nu doar că nu se mai luptă astăzi cu serviciile secrete și cu justiția, dar a ajuns să propună ca fostul șef al SRI, Eduard Hellvig, să candideze la alegerile prezidențiale din partea PNL. Hellvig a condus timp de opt ani Serviciul Român de Informații, de unde a demisionat în iulie 2023, în urma unui război rece întins pe mai mulți ani cu președintele Iohannis.

Antonescu le propune, așadar, liberalilor un complot intern, înainte de congres, după modelul celui care l-a eliminat pe el de pe scenă. Cu o ultimă fărâmă de luciditate, fostul lider PNL a admis totuși că o schimbare a lui Ciucă cu Hellvig sau Bolojan este puțin probabilă. N-ar fi nici primul, nici ultimul politician care dezvoltă sindromul Stockholm, și n-ar fi nici prima, nici ultima victimă îndrăgostită de călăul ei. Poate într-o bună zi vom afla de ce un politician logoreic, precum fostul lider PNL, a tăcut zece ani și cum se face că marele liberal Crin Antonescu, care s-a luptat pentru salvarea democrației împotriva securiștilor, a ajuns să-i propună drept candidați la prezidențiale.

------

Foarte interesantă și postarea Rodicăi Culcer:


Citește și:

populare
astăzi

1 O imagine cât o mie de cuvinte...

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă

4 Citiți asta și apoi aruncați la coș sondajele mincinoase care-l dau pe Simion în turul doi

5 „Are 36 de kilometri și nu mai pornește, vă vine să credeți?”