Cazul Berkovici: sub Putin, societatea rusă revine la „Domostroi”, un ghid de „educație” care încuraja lovirea femeilor și a copiilor

Cazul Berkovici: sub Putin, societatea rusă revine la „Domostroi”, un ghid de „educație” care încuraja lovirea femeilor și a copiilor

Ani la rând Elena Efros a scris scrisori în sprijinul deținuților politici din Rusia. Apoi, într-o zi, s-a trezit în situația dificilă de a trimite scrisori propriei sale fiice, Evghenia Berkovici, arestată pentru o piesă de teatru, relatează AFP.

Evghenia Berkovici adusă în fața instanței Captură YouTube

Evghenia Berkovici adusă în fața instanței Captură YouTube

Doamna Efros, în vârstă de 64 de ani, nu s-a așteptat la arestarea fiicei sale. Din 2015, ea conduce o rețea de voluntari care corespondează cu deținuții politici. „Dacă intenționau să închidă pe cineva, mă gândeam la mine, pentru aceste scrisori”, mărturisește ea într-un interviu acordat pentru AFP.

Totuși, pe 4 mai 2023, dramaturga Svetlana Petriiciuk, 43 de ani, și regizoarea Evghenia Berkovici, 38 de ani, au fost arestate pentru „justificarea terorismului” într-un spectacol jucat în 2020 și condamnate la șapte ani de închisoare.

Piesa lor evocă situația femeilor manipulate și recrutate de rețeaua teroristă Stat Islamic (SI) pentru a se căsători în Siria. Apreciată de public și critici, a primit două premii în Rusia echivalente cu Molières din Franța.

Dar vremurile s-au schimbat. De la atacul Rusiei împotriva Ucrainei, la 24 februarie 2022, din ce în ce mai mulți artiști considerați ostili lui Vladimir Putin sau care nu s-au angajat în favoarea sa au fost forțați în exil, cenzurați și/sau concediați.

Afacerea Petriiciuk/Berkovici ne amintește că închisoarea este un risc foarte real pentru cei care se opun lui Putin sau nu îi cântă ode.

Destructologia, noua „știință” folosită pentru „expertiză” în instanțele rusești

Cazul Petriiciuk/Berkovici este construit pe „expertiza” unui lingvist care se prezintă drept creatorul unei „științe”: destructologia. „Expertiza” în baza destructologiei arată că cele două femei au promovat simultan atât SI, cât și „feminismul radical”.

Acuzația de „feminism radical” s-a alăturat discursului conservator anti-LGBT+ și anti-occidental al apostolilor de la Kremlin și din Biserica Ortodoxă Rusă.

În contrapondere, regimul din Rusia exaltă imaginea tradițională a bărbaților eroi care luptă în Ucraina, deși armata rusă este acuzată de violuri și crime de război pe câmpul de luptă.

Pe 2 noiembrie, Elena Efros a asistat la o audiere într-un tribunal din Moscova privind prelungirea arestării preventive a fiicei sale. După o întârziere de 4 ore și jumătate de la ora programată, cele două acuzate au ajuns în cele din urmă în fața instanței.

Avocații lor au respins acuzațiile, considerându-le absurde, pentru că piesa incriminată critică de fapt terorismul. Ei l-au îndemnat pe judecător să o lase pe Evghenia Berkovici să-și revadă fiicele adoptive, în vârstă de 17 și 19 ani.

„Doi copii bolnavi au fost dezlipiți de mama lor în urmă cu șase luni”, și-a început pledoaria artista, îmbrăcată într-o cămașă albă imaculată. La un moment dat, a făcut o pauză și, cu fața crispată de durere, a scăpat un strigăt în timp ce strângea din dinți, după care și-a revenit în fire.

„Este o tortură”, a repetat ea, adresându-se reprezentanților procuraturii, un bărbat tuns la zero care o trata cu superioritate și o femeie în uniformă care își butona telefonul fără să-i arunce măcar o privire.

Psihologul adus de apărare a explicat la rândul său că adolescenta minoră a Evgheniei Berkovici, traumatizată după ce a crescut într-un orfelinat, are coșmaruri în care își vede mama murind în închisoare.

Judecătorul s-a retras și s-a întors după o oră și jumătate. „Când un judecător se gândește mult timp, nu este de bun augur”, a șoptit doamna Efros. Decizia a fost citită în grabă, cu o voce sterilă.

„Ce rușine!”, a strigat Elena Efros, furioasă din cauza prelungirii detenției până la 10 ianuarie.

„La mulți ani!”, i-a urat fiica ei din boxa de sticlă, semn că cele două nu se vor mai vedea până la Anul Nou.

Atac asupra femeilor libere

„Judecătorii nu au coloană vertebrală, aplică un program stabilit dinainte”, afirmă Elena Efros pe coridoarele instanței, în timp ce avocata fiicei sale, Ksenia Karpinskaia, spune că nu înțelege „atâta cruzime”.

Luând cuvântul într-un teatru din Moscova, doamna Efros face mărturisiri despre relația cu fiica sa, despre certurile care s-au diminuat „de când Evgenia are copii” chiar dacă, în ultima sa scrisoare, artista o tachinează „ca până acum” în legătură cu un serial de televiziune pe care îl urmărește.

Evghenia o alintă „Kototouille” (derivat din „kot”, „pisică” în rusă), dar nu îi spune niciodată „te iubesc”. „Nu este se obișnuiește la noi”, comentează Elena Efros.

Ambele femei provin dintr-o familie de activiști. Bunica maternă a Evgheniei Berkovici este autoarea Nina Katerli, care a luptat pentru respectarea drepturilor omului și împotriva antisemitismului.

În opinia ei, cazul Petriiciuk/Berkovici, deschis după o plângere a Mișcării Naționale de Eliberare din Rusia, este un atac asupra „femeilor libere” care refuză „să rămână în bucătărie”. Ea își exprimă regretul că „masculinitatea toxică” a înflorit în Rusia începând cu 24 februarie 2022.

Înființată sub egida Rusiei Unite, partidul care asigură baza electorală a regimului Putin, Mișcarea Națională de Eliberare Națională este considerată o organizație de extrema dreaptă.

Atacând feministele, regimul actual din Rusia reîntoarcere societatea la „Domostroi” („Ordinea Domestică”), avertizează Elena Efros. Ea face referire astfel la un ghid de „educație” din secolul al XVI-lea care îi încuraja pe bărbați să-și lovească soțiile și copiii pentru a-și impune autoritatea.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 De citit...

4 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

5 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii