Cazul angajatei de la Protecția Copilului suspectate că a vândut o fetiță cu 10.000 de euro. Acuzațiile oficiale
Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 din București a oferit, la solicitarea „Adevărul” explicații despre cazul angajatei de la Protecția Copilului acuzate că a intermediat o adopție pentru 10.000 de euro.
Angajata DGASPC este acuzată că a vândut copilul „unei familii înstărite” FOTO Arhivă
Fostul vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Vișinel Bălan, a dezvăluit recent că fosta șefă a serviciului Prevenirea Separării Copilului de Familie, din subordinea D.G.A.S.P.C. Sector 4, Doina Teodorescu, este cercetată penal pentru că a „în loc să ajute o familie nevoiașă și să prevină separarea bebelușului de aceasta, ar fi preluat bebelușul din maternitate și l-ar fi dat în grija unei familii înstărite din Ilfov”. Potrivit lui Vișinel Bălan, prețul tranzacției ar fi fost de 10.000 de euro.
Parchetul Judecătoriei Sector 4 a explicat la solicitarea „Adevărul” că angajata de la Protecția Copilului este acuzată că „a intermediat, în scopul obținerii de foloase necuvenite adoptarea unei minore, fără respectarea procedurilor prevăzute de lege”.
Parchetul Judecătoriei Sector 4 a arătat că dosarul a fost deschis în aprilie 2022, făcându-se cercetări în baza articolului de lege care prevede că „fapta părintelui sau a reprezentantului legal al unui copil de a pretinde sau de a primi, pentru sine sau pentru altul, bani ori alte foloase materiale în scopul adopției copilului” este infracțiune. De asemenea, în dosar se fac cercetări și pentru „fapta de a intermedia adoptarea unui copil, în scopul obținerii de foloase materiale”.
La scurt timp după deschiderea dosarului, angajata Protecției Copilului a și fost reținută pentru 24 de ore.
„În anul 2022, la începutul lunii aprilie, profitând de funcția sa de angajat al unei instituții publice, un funcționar public a intermediat fără drept, în afara cadrului legal, în scopul obținerii de foloase materiale, adoptarea unei minore, prin luarea acesteia din grija mamei și darea în grija altei persoane, fără respectarea procedurilor prevăzute de Legea 273/2004 privind procedura adopției legate de Deschiderea procedurii adopției și Încredințarea în vederea adopției”, a transmis Parchetul Judecătoriei Sector 4 pentru „Adevărul”.
Potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 4, ancheta continuă „pentru justa lămurire a situației de fapt și de drept”.
Angajata de la Protecția Copilului urmărită penal în dosar a declarat pentru observatornews.ro că informațiile referitoare la acuzațiile care i se aduc „sunt eronate, nu sunt conforme cu realitatea”.
Violeta Boerescu, purtător de cuvânt al Primăriei Sectorului 4, în subordinea căreia se află DGASPC Sector 4 a transmis că în urma declanșării anchetei penale „au fost dispuse toate măsurile prevăzute de lege, în cel mai scurt timp de la formularea acuzațiilor, astfel că angajata a fost mutată pe o funcție inferioară în cadrul unui serviciu fără activități ce presupun contactul cu copiii și a fost sancționată disciplinar, prin diminuarea drepturilor salariale cu 15 %, pe o perioadă de 6 luni”.
„Ulterior datei la care instanța se va pronunța asupra vinovăției sau nevinovăției persoanei cercetate, D.G.A.S.P.C. Sector 4 va aplica măsurile legale care se impun în funcție de modul de soluționare a dosarului”, a mai arătat purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 4.
Potrivit Violetei Boerescu, fetița care a făcut obiectul „tranzacției” a revenit, din luna aprilie a acestui an, la cererea mamei, în grija Protecției Copilului.
„Situația copilului care a făcut subiectul incidentului apărut în spațiul public a rămas în atenția instituției noastre. Întrucât mama copilului a solicitat ca acesta, împreună cu fratele său mai mare, să fie preluați de către D.G.A.S.P.C. Sector 4, pentru a respecta întocmai interesul superior al minorului, cei doi copii se află în grija angajaților instituției noastre, începând cu luna aprilie a anului în curs”, a mai transmis purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 4.
Sursa: adevarul.ro