Caz rar: O româncă a fost declarată de instanță mama naturală a unui copil născut de o altă femeie. De ce bebelușul a fost revendicat de doi bărbați
Judecătoria Sectorului 1 a validat o naștere cu mamă surogat, declarând-o mamă biologică a copilului pe altă femeie decât cea care l-a adus pe lume.
O româncă, declarată mama naturală a unui copil născut de o altă femeie FOTO: Arhivă
O familie de români care a apelat la serviciile unei mame purtătoare a cerut ca mama-surogat, cea care a dat naștere copilului, să fie radiată din certificatul de naștere, iar în document să fie trecută mama de la care a provenit materialul biologic folosit la conceperea copilului, potrivit Libertatea.
Potrivit sursei citate, procesul a fost deschis de copil, prin tatăl său, în calitate de reprezentant legal. În proces, tatăl copilului a arătat că el și soția sa nu au putut avea copii, iar „în urma suferințelor fizice și psiho-emoționale suportate” au apelat la o mamă purtătoare. Astfel, un embrion rezultat din material genetic (ovule și spermatozoizi) de la cei doi soți a fost implantat unei femei dispuse să poarte sarcina.
Înțelegerea a fost validată și de un notar. Mama purtătoare a declarat că se obligă să ajute cuplul să aibă unul sau mai mulți copii, prin participarea la procesul de fertilizare in vitro, „urmând a ceda drepturile și obligațiile parentale cuplului asistat și fiind de acord cu încredințarea copilului, după naștere, cuplului reproductiv”.
În 2023, după nașterea copilului, în certificatul de naștere a fost înregistrată ca mamă femeia purtătoare, cea care l-a născut, așa cum prevede Codul Civil. În dreptul tatălui a fost trecut numele bărbatului din cuplul care a apelat la mama-surogat.
Conform înțelegerii, copilul a fost predat cuplului care a donat materialul genetic, dar pentru a rezolva și problema din acte, a fost deschis proces de contestare a filiației după mamă.
„Neconcordanța între filiația înscrisă în actul de naștere al minorului privitor la mamă și legătura de filiație ce rezultă din posesia de stat se impune a fi clarificată prin acțiunea în contestarea filiației, înlăturând astfel o situație anacronică a stării civile a copilului”, se arată în cererea de chemare în judecată.
În procesul deschis de copil prin tatăl său, mama-surogat a fost de acord ca numele său să fie radiat din certificatul de naștere și mamă naturală să fie notată ca mama biologică.
În proces a intervenit un alt bărbat, concubinul mamei-surogat, care a cerut judecătorului să constate că „minorul este fiul său”, conviețuind cu femeia care a dat naștere copilului.
Sursa: adevarul.ro