Caz de „avansare sexuală” în Armata României

Caz de „avansare sexuală” în Armata României

Un locotenent colonel trecut în rezervă după izbucnirea scandalului este acuzat de DNA că a avantajat o subalternă să ocupe un post mai bun, după ce a modificat condițiile de concurs și a intervenit la comisie. După avansare, i-a cerut femeii să vină „ZEN” la unitatea militară – „îmbrăcată civil” și „cu părul despletit”- și să-i permită să o atingă în zonele intime, arată o anchetă a DNA – Secția militară. Pentru că nu a mai rezistat avansurilor, după patru luni femeia l-a denunțat.

Cazul s-a petrecut la unitatea militară UM 02286 Bascov din județul Argeș. Este o bază militară unde sunt depozitate rezervele de combustibil pentru Armată.

Lt. col. Ionel Iordache, comandantul unității militare UM 02286 Bascov, a fost trimis în judecată de DNA – Secția militară la jumătatea lunii iulie, pentru infracțiunea de trafic de influenă. Dosarul a fost înaintat Tribunalului Militar București, iar în 1 octombrie este programat un ultim termen în etapa camerei preliminare, unde se judecă excepțiile ridicate de inculpat.

De la studii postliceale la studii liceale. Cum au fost modificate condițiile de concurs

Potrivit datelor din dosarul aflat pe rolul Tribunalului Militar București, la sfârșitul anului 2022 a fost vacantat un post de „subofițer de stat major” la microstructura „Planificare și evidență” a Sectorului Depozitare întreținere și Verificări Metrologice al Depozitului 100 Carburanți Lubrifianți. Postul urma să fie ocupat prin transfer de la o altă structură a unității militare, condiția obligatorie de studii fiind „nivelul postliceal”.

Comandantul Ionel Iordache este acuzat că a modificat criteriile de selecție, „retrogradând” nivelul de studii de la postliceal la cel liceal pentru a favoriza o subalternă care își dorea postul, dar nu îndeplinea condițiile. A modificat în statutul de organizare atât nivelul studiilor cerute, cât și coeficientul de salarizare.

Cea care viza funcția de subofițer de stat major activa ca sergent de artilerie și rachete la aceeași unitate militară. Conform procurorilor DNA, comandantul Ionel Iordache i-a promis subalternei că va interveni pe lângă superiorii săi din comisia de selecție pentru a o obține transferul, postul fiind râvnit de șapte militari.

„Printr-un efort succesiv și cumulat” și „în baza influenței reale” pe care comandantul o avea asupra membrilor comisiei de transfer, subalterna favorizată de lt. col. Iordache a obținut postul.

Datele din anchetă arată că femeia a fost ajutată în mod preferențial în parcurgerea tuturor etapelor din procedura de transfer, fiindu-i furnizate informații despre contracandidați și parcurgând o simulare a evaluării finale.

Procurorii acuză că lt. Col. Iordache a influențat comisia care i-a evaluat pe cei șapte candidați, notele fiind menționate olograf de fiecare membru.

„A procedat (comisia – n.r.) astfel încât să se acorde respectivilor militari un punctaj (note de la 1 la 10) precis calculat pentru ca martora să obțină cea mai bună evaluare (notă) și, în final, să fie declarată câștigătoarea procedurii de transfer, ceea ce s-a și întâmplat, promisiunea fiind îndeplinită, cu consecința obținerii de către subordonata inculpatului a unei diferențe notabile de punctaj, față de ceilalți candidați”, arată procurorii în actul de sesizare a instanței.

Angajata favorizată de comandant a fost notată cu 8.06, în timp ce ceilalți militari au obținute note cuprinse între 6.61 și 6.89. Procurorii acuză că ceilalți contracandidați au fost dezavantajați „printr-o procedură deturnată de la scopul său”. Urmare a notei obținute, femeia a fost numită în funcția de subofițer de stat major.

I-a cerut să vină la muncă „ZEN”

În schimbul promovării, într-o primă fază, comandantul unității militare i-a cerut subalternei bani – sume cuprinse între 1.000 de lei și 3.000 de euro. Ulterior însă, el a început să îi facă femeii avansuri sexuale.

„A pretins favoruri de natură sexuală având ca sursă cele patru elemente ale comportamentului definit chiar de inculpat cu titulatura „zen” și constând în: 1. sosirea la muncă în ținută civilă, 2. sosirea la muncă cu părul desfăcut, 3. prezentarea de fotografii ce o surprind pe martoră în ipostaze din viața personală și 4. acceptarea unor atingeri fizice în diferite zone ale corpului, de natură intimă”, spun procurorii în actul de acuzare.

După patru luni în care a fost asaltată de comandant cu avansurile, femeia a decis să îl denunțe. Pentru a dovedi faptele acestuia, ea l-a înregistrat înainte de a se adresa procurorilor.

La finalul anchetei, singurul trimis în judecată a fost lt. col. Ionel Iordache.

Solicitarea comandantului: excluderea înregistrărilor din dosar

Ionel Iordache contestă ancheta DNA, considerând că este „rezultatul unei greșite interpretări a situației de fapt”. El a cerut judecătorilor „excluderea din dosar a tuturor interceptărilor ambientale și telefonice”, considerând că au fost obținute ilegal.

Ofițerul invocă „necesitatea respectării dispozițiilor art. 144 alin. (3) Cod procedură penală, în cazul supravegherii audio realizate în biroul său, cât și în biroul martorei denunțătoare, ambele din cadrul U.M. 02286 Bascov – Depozitul 100 carburanți-”, ulterior datei de 16.04.2023, în special determinarea naturii de spațiu privat sau spațiu public în privința birourilor în care a fost realizată supravegherea audio”.

Solicitarea lt. col. Iordache amintește de cazul fostului șef al Jandarmeriei Maramureș, trimis în judecată și condamnat pentru hărțuirea sexuală a unei subalterne. Și în acel dosar, inculpatul a cerut judecătorilor să fie excluse din dosar înregistrările realizate de victimă cu telefonul, invocându-se ”spațiul privat” al biroului. Cererea a fost respinsă în acel caz, Petru Marcel Florișteanu, fostul șef al Jandarmeriei Maramureș, fiind condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendare. În cazul său, infracțiunea reținută de procurori a fost de „agresiune sexuală”, bărbatul fiind găsit vinovat de atingerea nepotrivită și sărutarea cu forța a subalternei.

Care era situația acum trei ani în privința cazurilor de hărțuire în Armată

În urmă cu mai bine de trei ani, Ministerul Apărării Naționale, oferea presei în premieră, informații despre cazurile de hărțuire sexuală din cadrul Armatei. Potrivit datelor prezentate atunci de Libertatea, 9 plângeri pentru hărțuire sexuală au fost înregistrate în perioada 2014-2020. (

În 4 dintre ele au fost sesizate Parchetele militare. Toate cele 4 dosare au fost clasate. Într-unul dintre cazuri, militarul a fost trecut în rezervă. Celelalte 5 plângeri au fost abordate doar în comisii „la nivelul eșantionului superior”. În două cazuri agresorii au fost sancționați disciplinar cu „avertizare în scris”. În alte două situații nu s-au dispus măsuri „întrucât aspectele semnalate nu s-au confirmat”, iar într-un caz „agresorul a fost declarat inapt din punct de vedere psihiatric și a fost trecut în rezervă”. Nu a existat nicio ajungere în instanță.

Nici Iordache nu este trimis în judecată pentru hărțuire sexuală, ci pentru trafic de influență.

Foto: Dreamstime.com


populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 DOCUMENT Comisia de la Veneția, palmă grea dată agaricilor care au anulat alegerile!

3 Surpriză! / Trei avioane Boeing 747 încărcate cu arme americane pentru Ucraina au aterizat la un important centru logistic

4 Amănunte care dau fiori despre Clanul Remmo

5 76 de milioane de oameni au văzut asta în 24 de ore...