"Caviargate": Suspiciuni de corupție în cadrul APCE
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) intenționează să desemneze marți trei experți independenți pentru a efectua o anchetă asupra suspiciunilor de corupție care planează asupra unora dintre membrii săi, bănuiți că ar fi acceptat cadouri somptuoase din partea autorităților azere, a decis luni biroul său, potrivit AFP.
Sursa foto: www.coe.int
Aceasta ar urma să fie validată marți de sesiunea plenară a Adunării, a precizat o purtătoare de cuvânt.
APCE este un forum de consultare între 324 de parlamentari din 47 de țări, care se reunesc de patru ori pe an la Strasbourg pentru a dezbate probleme legate de statul de drept, de apărare a drepturilor omului și de lupta împotriva corupției.
Scandalul care o afectează în prezent, supranumit "Caviargate" de unele canale mass-media, datează din ianuarie 2013: membri și ex-membri ai Adunării sunt suspectați că ar fi fost "cumpărați" de guvernul azer în schimbul votului lor negativ împotriva unui raport — totuși neconstrângător — care denunța situația deținuților politici în Azerbaidjan.
Acest raport, foarte critic la adresa autorităților de la Baku, a fost respins de fapt, cu largă majoritate, de aleșii europeni.
Unii parlamentari ar fi primit în schimb avantaje a căror natură rămâne a fi precizată, dar care — potrivit unei surse apropiate de instituția paneuropeană — ar fi constat în special în caviar din Marea Caspică, covoare și nopți în hoteluri din lux din Baku.
În ianuarie, peste 60 de aleși din APCE ceruseră în scris o anchetă independentă asupra acestui dosar. Organizația neguvernamentală Transparency International ceruse de asemenea public Consiliului Europei un "răspuns puternic" la aceste "grave suspiciuni de corupție".
Cazul unui parlamentar în special suscită polemică: creștin-democratul italian Luca Volonte (care nu mai face parte din APCE) este suspectat că ar fi acceptat aproape 2,4 milioane de euro din partea autorităților de la Baku. El urmează să fie judecat în țara sa pentru spălare de bani pentru că nu a știut să explice în mod precis proveniența acestei sume. Acuzația de corupție în schimb nu a fost reținută de justiție, potrivit presei italiene.
Misiunea de anchetă ar putea fi determinată de asemenea să se intereze de rolul actualului președinte al APCE, spaniolul Pedro Agramunt, care ar putea fi constrâns de altfel în această săptămână să demisioneze pentru că s-a întâlnit recent cu liderul sirian Bashar al-Assad la Damasc.
Potrivit unei organizații neguvernamentale germane ESI, care a publicat mai multe rapoarte asupra acestui scandal, Agramunt a luat apărarea regimului de la Baku în mod constant când a luat parte la misiuni de monitorizare a alegerilor în Azerbaidjan în calitate de parlamentar al APCE. Or, de când s-a declanșat "Caviargate", el nu a ordonat nici cea mai mică anchetă internă, ceea ce este foarte criticat de numeroși parlamentari.
"Sunt șocată de maniera în care a fost gestionat aceste dosar", a comentat luni predecesoarea lui Agramunt în funcție, luxemburgheza Anne Brasseur.
AGERPRES