Câți vizitatori străini are Delta Dunării, destinația magică descoperită de The Telegraph în România

Câți vizitatori străini are Delta Dunării, destinația magică descoperită de The Telegraph în România

Odată cu sosirea verii, The Telegraph aduce în prim-plan atracțiile turistice ale României, dezvăluind un secret bine păstrat: cei 244 de kilometri de coastă românească ascund plaje cu nisip fin, comparabile cu cele din Caraibe. Însă, Delta Dunării care i-a uimit pe jurnaliștii britanici, a atras anul trecut mai puțini vizitatori străini decât în 2022.

Jurnaliștii britanici, impresionați de Delta Dunării - Foto Linea Trips

Jurnaliștii britanici, impresionați de Delta Dunării - Foto Linea Trips

Din cauza războiului de la graniță, inima Deltei a pierdut din turiștii străini. În ultimii doi ani, Delta Dunării a simțit impactul conflictului din apropiere, au avut loc incidente cu drone căzute pe teritoriul românesc , ceea ce a sporit îngrijorările turiștilor cu privire la siguranța în zonă. Însă lucrurile par să se îndrepte începând cu acest an.

Delta Dunării a fost declarată "Destinaţia anului" la categoria Regiuni eco-turistice a concursului "Destinaţia anului 2024" organizat pe platforma omonimă, al cărui juriu a fost format din peste 200 de experţi.

Anul trecut, peste 125.000 de turiști au vizitat destinația, dintre care 9.800 de turiști au fost străini, potrivit datelor furnizate de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD). Cu toate că numărul turiștilor a crescut în 2023 cu 20,73% față de 2022, numărul turiștilor străini a scăzut. Acum doi ani 13.522 de turiști străini au vizitat Delta Dunării, din totalul de peste 103.000 de vizitatori.

Operatorii din turism estimează că sezonul din 2024 va aduce mai mulți vizitatori străini, mai ales că sunt așteptate aproximativ 200 de nave de croazieră, cu turiști din Austria, Elveția, Germania, Slovacia și America.

Autoritățile subliniază că proximitatea de granița cu Ucraina nu a afectat desfășurarea turismului în condiții normale, sperând ca numărul turiștilor să crească. Numărul vizitatorilor străini a scăzut la mai mult de jumătate față de perioada de dinaintea pandemiei, în 2019 circa 20.600 de turiști străini au vizitat Delta Dunării, față de 9.800 în 2023.

„Faptul că și turiștii au înțeles că Delta Dunării Tulcea este o zonă sigură, și noi care trăim aici, știm acest lucru, ne bucură. Avem tot ceea ce ne trebuie pentru un turism de mare calitate”, a declarat președintelui CJ Tulcea, Horia Teodorescu, la începutul lui mai, când primii 200 de turiști au fost întâmpinați cu bucurie.

Litoralul românesc, lăudat de jurnaliștii britanici: nisip fin ca în Caraibe

Atrasă în România de „priveliști uimitoare”, mâncare și băutură ieftine și prețuri bune la cazare, Heidi Fuller-Love a vizitat litoralul românesc la începutul lunii iunie. Jurnalista de la The Telegraph a povestit ca a venit cu avionul din Marea Britanie în Constanța, de unde a închiriat o mașină și a pornit spre Tulcea.

În călătoria sa, peisajul inițial monoton, de câmpuri de grâu și sate triste din era sovietică, se transformă brusc într-o scenă idilică aproape magică aproape de Sarichioi. Aici, copacii înalți, ce au cuiburi de barză, umbresc șoseaua, iar blocurile gri de apartamente sunt înlocuite de case pitorești cu acoperișuri de paie, în culori vibrante precum roz pudrat, verde fistic și roșu mac. Grădinile sunt pline de ceapă, pepeni, roșii și trandafiri, creând o imagine fermecătoare a satului românesc tradițional, arată jurnalista din Marea Britanie.

Poate că decizia mea de a încerca o vacanță pe plajă într-o țară cunoscută mai ales pentru Dracula și Dacia nu a fost total greșită.”, scrie jurnalista.

Delta Dunării, un loc magic

Apoi, Heidi Fuller-Love a luat o barcă către orașul de coastă Sfântu Gheorghe, unde se poate ajunge doar pe apă, pentru a se caza. Ea a spus că a fost singurul turist străin din barcă, suficient de mare pentru 10 persoane și bagajele lor.

Vulturii cu coadă albă și pelicanii dalmațieni zburau deasupra, în timp ce turme de vite cu coarne lungi se bălăceau ca hipopotamii în apele verzi ca sticla. Umeziți de stropi, am debarcat pe un debarcader îngust de fier, înconjurați de carenele înnegrite ale bărcilor de pescuit tradiționale de tip canoe, multe abandonate de când stațiunea a devenit parte a Rezervației Biosferei Dunării.”, relatează jurnalista.

După ce s-a declarat mulțumită de cazarea care a costat 100 de euro pe noapte cu mic dejun și prânz, Heidi Fuller-Love a descris plaja pe care a poposit.

Întinzându-se pe kilometri întregi în ambele direcții și presărat cu cochiliile striate ale scoicilor Venus, nisipul era gri ca argila, dar moale ca talcul sub picioarele mele goale. Mi-am petrecut cea mai mare parte a zilelor următoare la soare, jucându-mă în valuri și urmărind pelicanii albi care adunau pești.”, a scris aceasta.

Gustări ieftine și bere rece

Jurnalista a fost impresionată și de prețurile pentru băutură sau mâncare. Aceasta a relatat că a plătit 45 de lei pe o farfurie de crap la grătar sau 35 de lei pe felul ei preferat de mâncare pui de baltă (picioare de broască crocante într-un sos cu usturoi).

În zilele cele mai călduroase, jurnalista a ales excursii cu barca. A vizitat vechea pescărie de la Gârla Turcească și Pădurea Letea, unde trăiesc cai sălbatici. A explorat mormintele atent decorate ale piraților și prinților în cimitirul vechi din Sulina, una dintre cele mai vechi așezări din România. Iar, într-un restaurant din Sfântu Gheorghe, a admirat apusul de soare peste Dunăre, în timp ce s-a bucurat de midii proaspete gătite în vin alb și pâine, într-o atmosferă creată de un „cor de o mie de broaște”.

Întorcându-mă pe drumul aglomerat spre Constanța, după o săptămână petrecută în acest loc magic, m-am oprit la o cafenea pentru prânz. Reporterii de la televizor discutau despre decizia României de a adopta moneda euro, după ce, în sfârșit, a devenit membru Schengen. L-am întrebat pe ospătar dacă se bucură de această perspectivă. A aruncat o privire resemnată și mi-a întins farfuria de 5 lire de sarmale de porc (rulouri de varză) și berea de 2 lire. "Bucurați-vă de țara noastră ieftină cât mai puteți", a glumit el.”, concluzionează jurnalista de la The Telegraph.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii