Câți urși sunt în România. În ce localități fac prăpăd animalele sălbatice și ce despăgubiri a plătit statul
Rezultatele unui studiu, primul de acest fel din ultimii opt ani, arată că populaţia de urs brun în România este estimată a fi între 7.536 şi 8.093 de exemplare. Densitatea medie este 11 exemplare la 100 de kilometri pătraţi.
Populația de urși crește constant în România FOTO Romsilva
”Din studiu reiese că avem o creştere constantă a populaţiei de urs din România. Fiind un studiu ştiinţific, nu este loc de păreri personale. (…) Punctul de vedere al Ministerului Mediului este că o creştere constantă a populaţiei de urs din România generează o creştere constantă a interacţiunilor, a conflictelor om-urs şi o creştere constantă a numărului şi valorii pagubele generate de această specie. Aceste lucruri se văd din plăţile pe care le facem anual, se văd din numărul de dosare de pagubă, din rapoartele făcute împreună cu acelelalte instituţii”, a afirmat Tanczos Barna, ministrul Mediului, citat de g4media.ro
De asemenea, acesta a făcut publice date legate de judeţele cu cele mai multe probleme provocate de urs în ultimii patru-cinci ani. Este vorba despre Braşov, Harghita, Prahova, Argeş, Bacău. Cele mai multe relocări s-au făcut în judeţul Harghita, mai ales din Băile Tuşnad, unde în doi ani toate exemplarele de urs care intrau în oraş au fost relocate. În Harghita şi Covasna s-au făcut cele mai multe extrageri imediate, în alte judeţe fiind raportate câte o extragere în cazul apariţiei urşilor în zone locuite. În ultimii 4 ani statul a plătit peste 21 de milioane de lei pentru pagubele făcute de urşi.
Bani din Fondul de mediu pentru garduri electrice
Totodată, Tanczos Barna a a anunțat că din Fondul de Mediu vor fi finanţate proiecte pentru gestionarea populaţiei de urs, iar săptămâna viitoare începe înscrierea în program. Vor fi finanţate garduri electrice, beneficiarii putând fi primării, persoane juridice, companii din agricultură, asociaţii, persoane fizice, instituţii publice care au suprafeţe ce trebuie protejate de urs.
Pentru persoanele fizice suma maximă care poate fi alocată este de 15.000 de lei, pentru persoane juridice este de 500.000 de lei, iar pentru autorităţi publice este de un milion de lei. Instituţiile centrale care deţin suprafeţe care trebuie protejate pot primi cinci milioane de lei. Anul acesta beneficiarii vor putea instala primele garduri finanţate prin acest program.
Specia nu este în pericol
Anunţurile au fost făcute în contextul în care ministrul a făcut public stadiul de implementare a Planului naţional de acţiune cu privire la populaţia de urs brun, aprobat din 2018.
El a arătat că unul dintre obiectivele planului a fost menţinerea stării de conservare favorabilă a populaţiei de urs, România având o obligaţie în acest sens, iar studiile arată că specia urs brun beneficiază de starea de conservare favorabilă, specia nefiind în pericol.
În ceea ce priveşte un alt obiectiv, legat de monitorizarea populaţiei de urs brun, ministrul a admis că au existat lacune, din 2016 până în 2022 neexistând monitorizări anuale, la doi sau la cinci ani, făcute în baza unor studii ştiinţifice, deşi aceste studii erau obligatorii. Procesul de monitorizare a populaţiei de urs a fost reluat din anul 2022.
Conform acestuia, este în derulare un proiect de monitorizare prin probe genetice a populaţiei de urs, finanţat din fonduri europene, iar în cadrul acestuia au fost prelevate 1.200 de probe genetice din 18.000 stabilite drept ţintă.
Tanczos a mai afirmat că managementul populaţiei de urs este ”una dintre cele mai mari provocări” pentru ministerul de resort.
Sursa: adevarul.ro