Câți români ar fi rămas fără joburi dacă ar fi ieșit președinte Călin Georgescu
Călin Georgescu a afirmat în numeroase rânduri cât de benefică ar fi izolarea României de UE și NATO, inclusiv independența țării de importuri și că România poate produce singură ce îi este necesar. Datele INS arată că o astfel de izolare ar lăsa fără locuri de muncă aproape o treime din angajați.
Candidatul pro-rus a vorbit deseori și de naționalizare, spunând că statul ar trebui să dețină cel puțin 51% din companiile străine care operează în România, fără a se gândi vreun pic la sutele de mii de angajați români care lucrează în acestea.
Programul de președinte publicat de Călin Georgescu pe site-ul său prevedea, printre altele că succesul economic al României se va baza inclusiv pe deținerea de către statul român a 51% din companiile străine din România.
„Succesul economic al României suveranist-distributiste se va baza prioritar pe: - capitalizarea micului producator - susținerea piețelor locale - încurajarea şi apărarea unor noi forme de proprietate productivă (de exemplu băncile populare, cooperativele) - îmbunătățirea guvernanței întreprinderilor, a managementului micro-şi macroeconomic - agricultura țărănească, apicultura, sectoarele inovative şi industriile verzi, ca locomotive ale dezvoltării sustenabile și ale sănătății. - participarea de minimum 51% din partea statului în tot ceea ce înseamnă exploatări de resurse naturale pe teritoriul României”, nota Călin Georgescu în „ Programul de președinte ”.
Datele consultate de „Adevărul” arată că aproape 1,7 milioane de angajați români ar rămâne pe drumuri, dacă multinaționalele ar pleca din România, gonitte nu doar de preluarea participației majoritare de către stat, ci și de creșterea cotei de impozitare de la 1%, la 2%.
„Impozitarea cu 2% la mai mult de 1 milion € cifră de afaceri - pentru ca impozitarea să fie coerentă și viabilă în vederea încasării”, relata Georgescu în programul său de președinte.
Politicile aberante ar afecta circa 1,7 milioane de angajați
Ultimele date publicate de INS privind companiile cu capital străin din România în primăvara acestui an (29 aprilie 2024) arată că, la nivelul anului 2022, Germania, Franţa ṣi Statele Unite ale Americii ocupau primele trei locuri în topul ṭărilor care controlează subgrupuri de întreprinderi din România.
Potrivit datelor INS, în anul 2022, în România au fost identificate 96.705 grupuri de întreprinderi, din care 6.036 de grupuri de întreprinderi rezidente şi 90.669 de grupuri de întreprinderi multinaţionale (606 controlate din interior, respectiv 90.063 controlate din străinătate).
În același an, din totalul grupurilor de întreprinderi multinaṭionale controlate din străinătate ṣi identificate în România, 14.553 sunt grupuri controlate de persoane juridice străine, iar 75.510 sunt grupuri controlate de persoane fizice străine.
Cea mai mare parte a grupurilor de întreprinderi din România activează în domeniul comerţului.
În ce privește repartizarea grupurilor de întreprinderi din România pe activităţi economice, 32% erau din domeniul comerțului cu ridicata şi cu amănuntul, același procent (32%) activând în domeniul reparațiilor autovehiculelor şi motocicletelor.
În construcții, activau 12% din totalul grupurilor de întreprinderi, în industria prelucrătoare 10% și 8% în imobiliare.
„În România, în anul 2022, un procent de 29,2% din numărul total de salariați din întreprinderile active și-au desfășurat activitatea în întreprinderi ce fac parte din grupuri multinaṭionale controlate din străinătate”, arată datele INS.
Potrivit calculelor „Adevărul” procentul de 29,2 înseamnă circa 1,7 milioane de salariați care muncesc în companii cu capital străin, având în vedere că, la nivel național, numărul angajaților este de circa 5,75 milioane de persoane.
Datele statistice mai arată că 21,7% din numărul total de salariați activau în grupurile de întreprinderi multinaționale controlate din primele 10 țări.
Pe primul loc din punct de vedere al numărului de salariați se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (18,1%), pe locul doi sunt cele controlate din Franṭa (11,2%), iar pe locul trei sunt cele controlate din Statele Unite ale Americii (9,3%).
Sursa: adevarul.ro