Câți pași trebuie să faci zilnic pentru a reduce riscul de deces. Carne de pui vs. carne de vită
Se știe că mersul pe jos este important pentru sănătatea inimii, menținerea unei greutăți corporale în limite normale și reducerea riscului de deces prematur. Dar de câți pași ai nevoie zilnic pentru a obține astfel de beneficii?
Efectuarea a 8.000 de pași pe zi reduce riscul de deces prematur. FOTO Shutterstock
Ani de zile, 10.000 de pași efectuați pe zi au fost considerați numărul ideal pentru menținerea sănătății, însă, în realitate, nu este nevoie să faci atât de mulți ca să ai beneficiile pentru sănătate, potrivit Yahoo Life.
Un studiu publicat în British Journal of Sports Medicine arată că 22 de minute de activitate moderată, cum ar fi mersul pe jos în pas vioi sau chiar de activități în gospodărie (spălatul geamurilor sau datul cu mopul) pot elimina riscul de deces cauzat de un stil de viață sedentar. Altfel spus, trebuie evitate capcanele unui stil de viață sedentar.
Studiul amintit, pe parcursul căruia au fost analizat datele a 11.989 de persoane cu vârsta de peste 50 de ani din Norvegia, Suedia și SUA, a constatat că dacă în cele 22 de minute are loc o activitate mai intensă, se reduce și riscul de deces în general.
Numărul optim de pași pe care să-i faci zilnic: 8.000
Potrivit unui studiu internațional condus de Universitatea din Granada, efectuarea a 8.000 de pași pe zi reduce riscul de deces prematur. În ceea ce privește moartea din cauza bolilor cardiovasculare, în special, cele mai multe beneficii au fost observate la aproximativ 7.000 de pași. Concluziile aceluiași studiu au mai arătat, de asemenea, că mersul pe jos mai rapid este mai benefic pentru sănătate decât mersul lent.
Numărul de 10.000 de pași zilnic despre care o lungă perioadă de timp s-a spus că ar fi necesar a fost legat, de fapt, de o campanie de marketing pentru o companie japoneză de pedometre din anii '60 - și nu de vreo analiză științifică, arată sursa citată.
Yahoo Life subliniază că un obiectiv de 7.000 - 8.000 de pași pe zi este mai ușor de gestionat și poate fi atins cu scurte reprize de mers pe jos pe parcursul zilei - cum ar fi, de exemplu, o plimbare după prânz sau cină. Ideal ar fi să-i faci în ritm alert pentru a-ați pune „inima în mișcare” și pentru a profita de beneficiile cardiovasculare.
Schimbarea dietei: de ce carne de pui în loc de vită?
Un studiu recent care a analizat obiceiurile alimentare a 7.700 de americani, a constatat că înlocuirea anumitor alimente poate îmbunătăți același timp calitatea dietei concomitent cu reducerea amprentei de carbon a unei persoane.
Una dintre schimbări se referă la înlocuirea cărnii de vită cu cea de pui și consumul de lapte vegetal în locul celui de vacă.
Studiul confirmă cercetările anterioare care au arătat că limitarea consumului de carne roșie poate îmbunătăți sănătatea în general.
Carne roșie vs. proteină vegetală
Potrivit unui studiu din 2023, înlocuirea cărnii roșii cu surse de proteine sănătoase pe bază de plante a fost asociată cu un risc redus de diabet de tip 2.
Cercetările anterioare au arătat că limitarea cărnii de vită și a produselor lactate în dietă poate reduce impactul asupra mediului, iar pe măsură ce tot mai multe alimente pe bază de plante ajung pe piață, este mai ușor ca niciodată să faceți schimburi în beneficiul planetei.
Sursa: adevarul.ro