Câți mici putem mânca pe zi: recomandarea unui nutriționist. Care este marea problemă a micilor
Nelipsiți de la grătare, în special de la cele de 1 Mai, micii sunt preferații românilor. De regulă, pentru un „meniu complet”, platourile sunt completate de cartofi prăjiți, ceafă, cârnați și, posibil, de câteva legume.
Știați că un român mănâncă, în medie, 40 de mici pe an ? În această ordine de idei, există o linie foarte fină între consumul moderat de mici și abuz. Astfel, medicul specialist în nutriție și diabet, Simona Carniciu, atrage atenția asupra faptului că preparatul culinar conține o cantitate importantă de sare.
„Marea problemă a micilor este cantitatea semnificativă de sare. Ideal ar fi să nu depăşim 4 mici pe zi", a afirmat medicul.
Știm cu toții că sarea-n bucate este, de asemenea, nelipsită, fiindcă este un excelent potențiator de gust și intensifică aromele alimentelor.
Cu toate că sarea este benefică sistemul imunitar și ajută la reglarea nivelul de lichide din corp, excesul de sare poate duce la boli cardiace. Consumul a mai mult de 6 grame pe zi, recomandate de Serviciul Public de Sănătate din Anglia (NHS) pentru adulți, echivalentul a aproximativ o linguriță, poate fi dăunător pentru sănătate.
De asemenea, fiind invitată în cadrul emisiunii „Pastila de Frumusețe”, nutriționistul Mihaela Bilic a dezvăluit care este cantitatea de carne pe care ar trebui să o consumăm săptămânal.
„Cantitatea corectă de carne ar trebui să fie de 500g/ săptămână, dacă ținem cont că o porție corectă are 150g și dimensiunea unui pachet de cărți de joc. Da, atât de micuță este! Ar trebui așa, într-un calcul grosier: în aceste 500g ne intră cam trei porții de carne pe săptămână, dar atenție, asta include și mezelurile, nu doar friptura.
Trei porții de carne, două porții de pește și două zile în care să mâncăm proteine vegetale: fasole, mazăre, linte, năut și aș spune că suntem într-un echilibru din punct de vedere alimentar”, a afirmat nutriționistul, conform Click!.
Sursa: adevarul.ro