Câți ca ăștia or fi încă activi la vârful statului român?

Câți ca ăștia or fi încă activi la vârful statului român?

Fostul agent KGB Peter Herrmann, cu numele de cod „Moștenitorul”, a povestit The Guardian cum a fost recrutat de propriul său tată, Rudi Herrmann, în 1974, la vârsta de doar 16 ani.

Tatăl lui Peter era un imigrant ilegal, o fantomă in limbajul serviciilor de informații. KGB-ul i-a instruit pe cetățeni ai blocului socialist să se prezinte în mod convingător în occidentali și apoi i-a trimis în străinătate în misiune. KGB l-a recrutat pe Herrmann Sr. în 1955, când acesta era student în vârstă de 26 de ani la Universitatea Charles din Praga. Serviciul secret l-a trimis la Halle, în Germania de Est, pentru a învăța limba: americanul a trebuit să se prefacă drept german.

La Halle, Rudi a început o aventură cu profesoara sa de germană Inge; KGB-ul a decis că ambii ar putea fi trimiși în străinătate în cuplu.

La sfârșitul anului 1957, Rudi, Inge și fiul lor nou-născut Peter au trecut granița în Germania de Vest, dându-se drept germani cu opinii anticomuniste. Curând au primit pașapoarte în Germania de Vest, iar în februarie 1962 familia s-a mutat în Canada.

S-au stabilit într-o suburbie din Toronto și au cumpărat un magazin de delicatese germane în apropierea sediului Canadian Broadcasting Corporation (CBC). Angajații CBC au început să vină la magazin, iar Rudy a încercat să se împrietenească cu ei. Curând și-a găsit un loc de muncă ca inginer de sunet la CBC și a început să studieze producția de film.

Părinții lui Peter l-au trimis la grădiniță, iar în 1963 Inge i-a născut cel de-al doilea fiu, Michael. Soții Herrmann au devenit o familie canadiană model și au primit cetățenia în februarie 1967. Cu toate acestea, după ceva timp, a venit un mesaj radio de la KGB: li s-a ordonat să se pregătească să se mute în Statele Unite.

Familia s-a stabilit în Hartsdale, la nord de New York City. După ce s-a mutat, Rudy s-a împrietenit cu angajații IBM, al căror sediu din Armonk se afla în apropiere. A fost desemnat să facă filme pentru companie.

Întâlnirile personale cu responsabilii KGB erau rare și aveau loc de obicei în țări terțe pentru a evita urmărirea FBI. La una dintre aceste întâlniri, Rudy s-a oferit să-și recruteze fiul.

Peter mergea adesea în excursii cu tatăl său. Rudy a decis să se deschidă față de el în timp ce călătoreau în Peru în 1974.

„Nu sunt cine crezi tu că sunt. Nu sunt german și nu mă numesc Rudi. Sunt un ceh pe nume Dalibor Valusek. Și lucrez pentru Uniunea Sovietică, pentru KGB”, a spus el. Și-a descris misiunea ca fiind „realizarea păcii mondiale”.

„Mama știe?” — întrebă Peter. „Și ea este un agent KGB”, i-a răspuns Rudi fiului său, întrebându-l dacă ar dori să devină un ofițer de informații ca el. Peter dădu din cap afirmativ.

După conversație, Rudy le-a scris conducătorilor săi că fiul său a fost de acord. Un răspuns a venit de la Moscova: familia trebuia să călătorească în Uniunea Sovietică în acea vară pentru a-l duce oficial pe Peter la KGB și pentru a-și începe pregătirea.

Peter și Rudi au zburat în Europa cu zboruri separate, fiind de acord să se întâlnească în Danemarca în câteva zile. Inge a zburat în Spania cu fiul ei cel mic. L-a trimis într-o tabără de vară și a plecat la Moscova. De la Copenhaga, tatăl și fiul au ajuns la Leningrad câteva zile mai târziu cu o navă de marfă și apoi la Moscova.

Acolo Petru și-a început pregătirile. A fost învățat cum să evite supravegherea și să scrie cu cerneală invizibilă.

„Fie trebuie să accepți acest lucru și să fii de acord să ajuți misiunea părinților tăi, fie trebuie să rămâi aici”, i-a explicat unul dintre responsabili lui Peter. Dacă ar refuza, Rudi și Inge s-ar întoarce în Statele Unite fără el.

Peter nu a vrut să-și părăsească familia, așa că a fost de acord. Misiunea lui era să meargă la Universitatea McGill din Montreal, Canada, să monitorizeze studenții de stânga și să scrie rapoarte despre ei, pe care Rudi le trimitea apoi la Moscova. I-au dat numele de cod „Moștenitorul”.

În mai 1975, Peter a venit acasă în Statele Unite pentru vacanța de vară. Acolo, tatăl a continuat să-și învețe fiul: în special, i-a arătat cum să descifreze mesajele radio.

În aceeași vară, Peter a călătorit pentru prima dată în URSS pe cont propriu, prin Viena și Budapesta, dându-se ca un turist german. Scopul principal al KGB-ului era să-i arate Uniunea Sovietică și să-i trezească loialitatea. Petru a fost dus la Volgograd, unde i s-a arătat sculptura „Patria Mamă cheamă!” și la Lacul Baikal.

După aceasta, KGB-ul a decis că era timpul ca Peter să se transfere la o universitate americană pentru a monitoriza pe oricine critica politica externă a SUA. A început să urmeze Universitatea Georgetown în toamna anului 1976, studiind și arabă. KGB-ul credea că acest lucru l-ar putea ajuta să obțină o funcție guvernamentală după terminarea studiilor.

În același timp, FBI-ul îl monitoriza pe Rudy de câteva luni. Drept urmare, lui Herrmann Sr. i sa oferit posibilitatea de a deveni agent dublu sau de a merge la închisoare. A acceptat să lucreze pentru FBI, la fel ca și fiul său Peter mai târziu.

În 1979, FBI le-a ordonat lui Rudy și Peter să întrerupă toate contactele cu Moscova. Agenții au mutat familia într-o casă sigură din Annapolis, Maryland. În martie 1980, au susținut o conferință de presă la care Rudi a vorbit despre munca sa pentru KGB.

După conferința de presă, FBI a mutat din nou familia în programul de protecția martorilor, de data aceasta pe Coasta de Vest. Soții Herrmann au devenit Holari. Peter a luat numele Elliot.

În 1980, și-a găsit un loc de muncă în IT în San Diego și și-a început viața din nou. Părinții au rămas comuniști și în 1986 au încercat să se mute cu întreaga familie în Cehoslovacia, dar nu au reușit să obțină vize. S-au stabilit în cele din urmă în suburbiile Washingtonului.

La scurt timp după mutare, Elliot s-a căsătorit. El și soția lui au doi copii. Mama lui a murit în 2004, fratele său în 2015, iar tatăl său, Rudi, alias Boris Holar, în 2017.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Finalul rușinos al unui mandat eșuat”

2 Toate sondajele pentru prezidențiale

3 Citiți și voi cum și-au bătut joc ucrainenii de echipamentele militare trimise de americani și de europeni în penibila aventură din Kursk

4 Oameni buni, în ce țară trăim? / Firme și persoane din cercul de interese al lui Sebastian Ghiță, trimise în judecată de Parchetul European pentru o fra…

5 Situație fără precedent în Japonia, unde cea mai mare organizație yakuza s-a prezentat la poliție cu un angajament scris...