Câți bani a pus sub sechestru ANABI în cei 7 ani de la înființare
Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) a pus sub sechestru de-a lungul celor șapte ani de activitate aproximativ 190 de milioane de euro în conturi și 13 milioane de euro sub formă de bunuri.
ANABI a pus sub sechestru 191 milioane euro. Foto: Facebook ANABI
ANABI are ca activitate recuperarea activelor provenite din infracțiuni, gestionarea efectivă a bunurilor indisponibilizate și reutilizarea socială a bunurilor și valorilor confiscate.
În cei șapte ani de activitate, ANABI a reușit să rețină aproximativ 13 milioane Euro pentru bunurile mobile sechestrate aflate în administrare, 632 conturi bancare în administrare/evidență cu o valoare totală de 953 de mii de lei și identificarea a 9.972 bunuri în 2.361 cereri.
Agenția a reușit implementarea metodologiei de emitere, distribuire și decontare a voucherelor destinate victimelor infracțiunii, aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 541/2023. În cei șapte ani de activitate au fost implementate patru proiecte cu finanțare externă nerambursabilă și s-au obținut 14 milioane Euro atrase prin PNRR pentru consolidarea infrastructurii necesare sistemului judiciar în vederea administrării adecvate a bunurilor indisponibilizate.
În anul 2023, ANABI a semnat împreună cu Ministerul Justiției două contracte importante. „Unul dintre acestea vizează implementarea proiectului „Îmbunătățirea capacității de depozitare a ANABI în ceea ce privește administrarea și valorificarea bunurilor indisponibilizate pe parcursul proceselor penale”, cu un buget total de 77.350.000 RON (din care 65.000.000 RON – fonduri europene nerambursabile din PNRR). Iar cel de-al doilea vizează implementarea proiectului „Dezvoltarea sistemului informatic național integrat de evidență a creanțelor provenite din infracțiuni (ROARMIS 2), modernizarea site-ului de prezentare a instituției și a portalului ANABI pentru derularea licitațiilor electronice”, cu un buget total de 2.796.500 RON, (din care 2.350.000 RON – fonduri europene nerambursabile din PNRR)”, conform comunicatului transmis de Ministerul Justiției.
Sursa: adevarul.ro