Câți ani de pușcărie riscă românul acuzat de trădare
Conform articolului 394 din Codul Penal, Alexandru Piscan, care este acuzat că a desfășurat activități de spionaj în beneficiul Federației Ruse, vizând obiective militare românești și NATO, poate înfunda pușcăria ani grei.
Alexandru Piscan FOTO: Facebook
Concret, infracțiunea este grav pedepsită de Codul Penal. „Fapta cetăţeanului român de a intra în legătură cu o putere sau cu o organizaţie străină ori cu agenţi ai acestora, în scopul de a suprima sau ştirbi unitatea şi indivizibilitatea, suveranitatea sau independenţa statului, prin:
a) provocare de război contra ţării sau de înlesnire a ocupaţiei militare străine;
b) subminare economică, politică sau a capacităţii de apărare a statului;
c) aservire faţă de o putere sau organizaţie străină;
d) ajutarea unei puteri sau organizaţii străine pentru desfăşurarea unei activităţi ostile împotriva securităţii naţionale, se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”, se arată în lege.
Avocatul Adrian Cuculis a declarat pentru „Adevărul” că pedepsele în zona de infracțiuni de trădare sunt atât de severe încât pot fi comparate cu pedepsele pentru omor calificat. „În contextul în care discutăm de pedeapsă ce pot ajunge și la 20 de ani iar în cazul omorului calificat pedeapsa este între 15 și 25 de ani putem cu lejeritate să afirmăm că o asemenea infracțiune îți poate aduce ani grei de închisoare iar dacă ești găsit vinovat având în vedere limitele de pedeapsă este practic imposibil să scapi cu o închisoare cu suspendare respectiv o pedeapsă cu suspendare și chiar dacă s-ar merge pe minimul special tot ai avea de executat șapte ani de închisoare în ipoteza în care ai recunoaște o asemenea faptă. Sigur că este ceva de-a dreptul inedit ca un cetățean român să fie cercetat pentru o asemenea faptă în contextul în care de regulă eram obișnuiți cu fapte de spionaj și nu de trădare adică chiar din interiorul țării cineva să comită o asemenea infracțiune. Totul se deschide o cutie a pandorei foarte interesantă despre care cel puțin eu personal consider că se va mai discuta în contextul în care suntem cu războiul la graniță dar și prin prisma globalizării. Cum ar putea să fie rezolvată această situație pe viitor ține foarte mult de ceea ce înțelegem prin cetățean român fiindcă cetățenia este o stare de drept pe deoparte, dar și o stare de fapt în contextul în care avem mai multe cetățenii regăsite la o singură persoană și de unde vom știi cu care dintre cele două sau 10 cetățenii s-a prezentat persoană acuzată de trădare pentru a putea vorbi despre fapta cetățeanului român”, a precizat Adrian Cuculis.
Sursa: adevarul.ro