Câteva sute de persoane protestează în fața Guvernului
Câteva sute de persoane, reprezentanți ai cadrelor militare disponibilizate, dar și ai societății civile, protestează duminică în fața Guvernului, solicitând printre altele luarea în calcul, pentru pensii, a procentului de 45 % din salariul mediu brut pe economie. Protestatarii poartă pancarte pe care scrie "Respect pentru militarii țării", "Unitatea noastră, forța societății civile", "Austeritate pentru noi, boierie pentru voi", "Punctul de pensie de 45% din salariul mediu brut" etc.
Potrivit președintelui Federației 'Unirea' a Pensionarilor din România, Dumitru Cojanu, ministrul Muncii, Ana Costea, a transmis protestatarilor o notă oficială în care spune că nu poate fi dat procentul de 45% deoarece sistemul de pensii ar deveni nesustenabil.
"Doamna ministru Ana Costea ne-a transmis un răspuns.(...). Nu se poate să ne dea 45% pentru că sistemul de pensii ar fi nesustenabil. Total neadevărat", a spus Cojanu la Antena3.
Conform unui comunicat al Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, protestul se va încheia "atunci când vom primi răspunsul din partea Președintelui României, la lista de revendicări prezentate domniei sale de delegații noștri de la Iași".
Protestul din Piața Victoriei este organizat de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) și organizațiile partenere din cadrul Consiliului Național al Societății Civile (CNSC).
Printre revendicările acestora se numără: anularea de către Guvern, prin ordonanță de urgență, a art. 40 din OUG 57/2012, urmând ca definirea venitului brut ca baza de calcul pentru pensiile militare de stat să se facă în cuprinsul Ordinului comun de aplicare; la deschiderea noii sesiuni parlamentare, Guvernul să solicite Parlamentului, spre analiză și avizare, proiectul Legii unice a salarizării, care va intra în procedură de urgență în Parlament, până la sfârșitul acestei prime sesiuni; instituirea salariului minim pe economie să se facă prin Hotărâre de Guvern, până la 01.03.2016; Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice să inițieze un nou proiect al Legii pensiilor, care să facă distincțiile necesare din punctul de vedere al statutului juridic, între pensii, ajutoare sociale, rente și indemnizații, cu luarea în calcul, pentru pensii, a procentului de 45 % din salariul mediu brut pe economie.
De asemenea, organizatorii protestului mai cer ca a 13-a pensie, hotărâtă de precedentul Guvern pentru decembrie 2015, să fie acordată în aprilie 2016 doar pensionarilor cu pensii al căror cuantum se situează sub valoare salariului minim pe economie; anularea, prin OUG sau retragerea avizului dat către Camera Deputaților, a OUG 95/2014 și repunerea în plată a beneficiarilor, conform Legii 341/2004, în procentajul legal stabilit.
AGERPRES