Câteva sute de oameni la Cluj și Sibiu au continuat protestele; în alte orașe, manifestanții au fost de ordinul zecilor-grupaj
Zeci de persoane au ieșit luni seara în stradă în mai multe orașe ale țării în a 14-a zi de proteste consecutive, adăugându-se celor câteva sute de clujeni și sibieni care au manifestat împotriva Guvernului Grindeanu.
Protest în municipiul Iași.
*Cluj: Circa 300 persoane protestează în Piața Unirii împotriva Guvernului
*Sibiu: Peste o sută de protestatari cer demisia Guvernului
*UPDATE Protest la Guvern: În jur de 2.000 de persoane se află în Piața Victoriei
*VIDEO UPDATE Protestul de la Palatul Cotroceni s-a încheiat
CLUJ
Aproximativ 400 persoane, conform estimărilor forțelor de ordine, au protestat, luni seară, în momentele de vârf, la Cluj, împotriva Guvernului Grindeanu și a PSD.
Protestul a început la ora 19,00, în Piața Unirii, iar apoi, în jurul orei 20,00, circa 300 de manifestanți au pornit în marș prin zona centrală a orașului și au revenit la final în Piața Unirii, unde au cântat Imnul României.
Ei au scandat, printre altele, 'Demisia', 'PSD, ciuma roșie', 'Hoții' și 'DNA să vină să vă ia'.
În jurul orei 21,00, în Piața Unirii mai erau circa 200 de persoane.
Cel mai mare număr de manifestanți la Cluj-Napoca a fost înregistrat pe 5 februarie — peste 50.000 de persoane.
SIBIU
Peste o sută de protestatari s-au strâns luni seara, în Piața Mare din centrul municipiului Sibiu, pentru a cere demisia Guvernului, potrivit unor surse oficiale.
Manifestanții au pornit într-un marș pe pietonala Nicolae Bălcescu, după care au revenit în Piața Mare.
Protestul de la Sibiu a fost unul autorizat de Primărie și Jandarmerie.
BRAȘOV
În cea de-a 14 zi de proteste consecutive organizate la Brașov, luni seara, în fața Prefecturii, începând cu ora 19.00, s-a adunat cel mai mic număr de persoane de până acum, aproximativ 30.
După o oră, timp în care s-au scandat câteva lozinci împotriva Guvernului și a PSD, manifestanții au plecat în marș pe str. Republicii, în Piața Sfatului, unde, potrivit forțelor de ordine, numărul acestora a crescut la 40.
În jurul orei 20.40, protestul s-a încheiat fără incidente, oamenii anunțând că marți se vor aduna din nou, la Prefectură, la ora 19.00.
BIHOR
Aproape 50 de persoane s-au adunat luni seară, între orele 19,00 și 20,00, în Piața Unirii din centrul municipiului Oradea, pentru a protesta împotriva guvernului.
Organizatorii au vrut, duminică, să sisteze protestele în timpul zilelor de lucru, dar au fost mai multe persoane care au solicitat să se continue manifestările. Fiind, însă, un număr restrâns de persoane, acestea nu vor mărșălui prin oraș.
Protestele sunt autorizate până în data de 15 februarie.
"Trebuie să continuăm protestele. Pentru că ar trebui să acționăm ca și când de noi și numai de noi depinde dacă a doua zi ne vom trezi într-un guvernământ democratic sau nu. Acesta este motivul pentru care sunt aici seară de seară, alături de toți românii din țară. Sperăm că, în cele din urmă, presiunea străzii va avea un efect asupra celor aflați la putere și vor ajunge să ne îndeplinească cerințele, să renunțe la a guverna în mod nedemn", a declarat, pentru AGERPRES, protestatarul Alin Dobai.
Un alt protestatar prezent în a 14-a zi consecutiv la manifestări, Alin Cristea, a spus că, în ciuda frigului și a oboselii, a ieșit din nou pentru a protesta, dar și pentru a transmite un mesaj de solidaritate către locuitorii celorlalte orașe din țară, care au protestat în număr foarte mare.
"Vrem să știe concetățenii noștri că rezistăm și la Oradea, să știe Bucureștiul că îl sprijinim, să se știe că suntem alături de Cluj, Timișoara, Sibiu, atâtea orașe în care oamenii ies zi de zi în număr mare și își exprimă indignarea și protestul, dar în același timp își păstrează simțul umorului. În aceste zile, poporul român și-a descoperit un filon gros, zdravăn, de umor care contrastează cu partea de ură ce vine de la mini-protestele pesediștilor. E nevoie să continuăm, nu știm exact în ce formă, fiecare cu creativitatea lui sau cum găsește un spațiu de solidaritate. Pe facebook, sunt inițiative, unii ar vrea să trecem de la mesaje inspiraționale spre niște acțiuni concrete, dar alții spun că rolul protestelor de masă este tocmai să exprime indignarea și să critice. Suntem aici ca să rezistăm", a declarat, pentru AGERPRES, Alin Cristea.
"Ieșiți în stradă, dragi români, Nu vă fie frică/ Țara se ridică/ Și guvernul pică! Le transmitem guvernanților să plece pentru că nu mai avem încredere în ei. Le-am transmis acest lucru de atâtea ori, dar se pare că nu vor să cedeze. Nici noi nu vom ceda. Vom rezista, seară de seară, zi de zi. Ziua muncim, noaptea îi păzim", a declarat Nicolae Târnăvan, un alt orădean protestatar, care dă tonul scandărilor.
CONSTANȚA
Un număr de 50 de persoane s-au adunat luni seară, în cea de-a 14 zi de proteste consecutive, pe platoul din fața Prefecturii Constanța, pentru a-și manifesta neîncrederea față de determinarea guvernului pentru a continua lupta împotriva corupției și pentru a sancționa, totodată, încercarea acestuia de modificare a legislației penale prin ordonanțe de urgență.
Pe un ger de minus 12 grade celsius protestatarii au scandat lozinci împotriva guvernului, precum: 'Hoții!", 'Amnistie pentru voi doar în viața de apoi !', 'București, nu uita, Constanța-i de partea ta !", 'Nu stați la căldură și pe voi vă fură !", 'PSD ciuma roșie', 'Demisia !', 'Jos Guvernul!', 'Fie vară, fie iarnă, până pleci noi stăm afară'.
După cum au comunicat jandarmilor din dispozitivul de protecție de la Prefectura Constanța, manifestanții au renunțat pentru luni seara la marșul pe străzile orașului.
DOLJ
Circa 20 de persoane au protestat luni seara, pentru a 14-a zi consecutiv, în Piața "Mihai Viteazul" — Piața Prefecturii din centrul Craiovei împotriva Guvernului Grindeanu și a PSD.
Numărul participanților la mitingul de luni seara a fost cel mai mic de la demararea protestelor la Craiova.
Oamenii au stat în piață circa două ore și, la fel ca și în serile precedente, au cerut demisia actualului Guvern și au purtat steaguri tricolore și pancarte.
GALAȚI
Aproximativ 50 de persoane s-au adunat luni seara pe esplanada din fața Prefecturii Galați și au protestat împotriva Guvernului Grindeanu, în care spun că nu mai au încredere și îi cer demisia, dar și împotriva Alianței PSD-ALDE.
Manifestanții au suflat în vuvuzele și fluiere și au scandat "PSD — ciuma roșie", "Jos Guvernul", "Jos Tăriceanu, Dragnea și Grindeanu", "Demisia", "Nu cedăm, rezistăm". Pe pancartele aduse de protestatari era scris "Somnul națiunii naște monștri/ Deșteaptă-te române", "Când injustiția devine lege, rezistența devine datorie", "România va fi condusă numai de cei cu pușcăria făcută".
Cei prezenți la manifestație s-au prins de două ori în Hora Unirii. Oamenii au plecat acasă după aproape două ore.
IAȘI
Peste 30 de persoane s-au aflat luni seara în Piața Unirii din Iași, ignorând faptul că mercurul din termometre a depășit cu mult limita înghețului, pentru a determina actualul guvern să își depună mandatul.
Acesta este cel mai mic număr de manifestanți adunați în Piața Unirii în ultimele două săptămâni.
Ca și în serile precedente, protestatarii au scandat lozinci împotriva corupției și a actualei guvernări.
MUREȘ
În jur de 15 de persoane au protestat, luni seara, la Târgu Mureș, cu scopul declarat de a "crea presiune asupra Guvernului Grindeanu" și asupra liderilor Partidului Social Democrat.
Cei 15 protestatari au stat mai bine de o oră în fața Instituției Prefectului — Județul Mureș și au scandat 'PSD — ciuma roșie!', 'PSD nu uita, țara asta nu-i a ta!' și 'Rezistăm, nu plecăm!'.
Duminică, în centrul Târgu Mureșului au protestat în jur de 150 de persoane, cerând demisia Guvernului Grindeanu pentru modul în care a fost adoptată OUG nr. 13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, abrogată ulterior.
PRAHOVA
Câteva zeci de persoane au protestat, luni seară, în centrul municipiului Ploiești împotriva Guvernului și a PSD.
Manifestanții s-au adunat, ca de obicei, în centrul municipiului Ploiești, în fața Palatului Administrativ, unde au scandat "PSD, ciuma roșie", "DNA să vină să vă ia", dar și "Ale, ale, ale, România, te iubesc/ Pentru tine protestez" și "Rezist, rezist, rezist, sunt anti PSD-ist". Totodată, ei au intonat imnul național și au fredonat melodia "Țara mea".
Protestul s-a încheiat fără incidente în jurul orei 21.00.
AGERPRES