
Câte zile trebuie să țineți post pentru a slăbi mai mult decât dacă țineți dietă
Abținerea de la mâncare de mai multe ori pe săptămână poate fi o metodă mai eficientă de slăbire, sugerează un studiu.
Postul timp de trei zile pe săptămână este o modalitate mai bună de a pierde în greutate decât dieta timp de șapte zile, potrivit unui studiu.
Persoanele supraponderale sau obeze care au urmat un astfel de regim de post au pierdut în medie 7,6% din greutatea corporală într-un an, au constatat cercetătorii, scrie telegraph.co.uk.
În schimb, cei care și-au redus caloriile în fiecare zi au pierdut doar 5 % din greutate, potrivit studiului realizat de Facultatea de Medicină a Universității din Colorado.
Cercetătorii au împărțit 165 de adulți supraponderali sau obezi în grupuri cu diferite regimuri de pierdere în greutate pe care să le urmeze timp de 12 luni.
Celor din grupul cu post intermitent li s-a spus să își reducă aportul caloric cu 80 % timp de trei zile neconsecutive în fiecare săptămână. Nu au existat instrucțiuni de reducere a caloriilor în celelalte patru zile, dar au fost încurajați să mănânce sănătos.
Între timp, grupului care a ținut dietă i s-au stabilit obiective zilnice menite să le reducă aportul caloric cu 34,3 % în fiecare zi.
Ambele grupuri au primit, de asemenea, abonamente gratuite la sală și li s-a spus să facă mișcare cel puțin cinci ore pe săptămână.
Postul are o „caracteristică atrăgătoare”
După 12 luni, cei care au ținut post intermitent au pierdut în medie 7,7 kg, în timp ce grupul care a ținut dietă a pierdut în medie 4,8 kg.
Aproximativ 58% dintre cei care au ținut post au obținut o pierdere în greutate de cel puțin 5% până la sfârșitul anului, în timp ce doar 47% din grupul cu restricție calorică au reușit această performanță.
Studiul, publicat în jurnalul Annals of Internal Medicine, a constatat, de asemenea, că alte măsurători legate de greutate, inclusiv grăsimea corporală, indicele de masă corporală și circumferința taliei, au înregistrat îmbunătățiri mai mari în grupul care a ținut post.
Cercetătorii au remarcat că astfel de programe de pierdere în greutate au devenit populare din cauza „dificultății de a adera la o dietă cu conținut caloric redus zilnic”.
„O caracteristică atrăgătoare a postului intermitent este că persoanele care țin dietă nu trebuie să se concentreze pe numărarea caloriilor și restricționarea aportului în fiecare zi”, au scris ei.
Autorii studiului au mai spus că „natura periodică a postului poate atenua foamea constantă” a reducerii zilnice a caloriilor și că cei care au postit și-au redus aportul caloric cu mai mult în medie pe parcursul celor 12 luni.
Descoperiri „intrigante”
Comentând cercetarea, Dr. Maria Chondronikola, lider pentru nutriție umană la Universitatea din Cambridge, a descris studiul ca fiind „intrigant” și a spus că a fost de o „calitate ridicată”.
Ea a spus că rata mai mare de pierdere în greutate obținută de cei care au postit a fost „cel mai probabil datorită reducerii mai mari a aportului caloric în timpul intervenției de 12 luni”.
Dr. Chondronikola a adăugat: „Este posibil ca postul intermitent ... atunci când este combinat cu un program intensiv de sprijin comportamental condus de un dietetician, poate duce la rezultate superioare de pierdere în greutate în comparație cu restricția calorică standard.”
NHS nu recomandă, în general, postul ca mijloc de a obține pierderea în greutate și recomandă tuturor celor care doresc să piardă în greutate să vorbească cu medicul lor de familie.
Site-ul web al serviciului de sănătate sfătuiește oamenii să „evite dietele la modă care recomandă practici nesigure, cum ar fi postul sau eliminarea unor întregi grupe de alimente”.
Acesta adaugă: „Aceste tipuri de diete nu funcționează, vă pot face să vă simțiți rău și nu sunt durabile deoarece nu vă învață obiceiuri alimentare sănătoase pe termen lung”.
Cu toate acestea, astfel de diete au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani și sunt văzute ca o modalitate de a schimba greutatea mai rapid.
Acestea includ „dieta 5:2”, popularizată de regretatul Dr. Michael Mosley.
Această dietă, care urmează același principiu ca dieta „4:3”, presupune ca o persoană să reducă caloriile la 500-600 în două zile, în timp ce în restul săptămânii mănâncă normal.
Sursa: adevarul.ro