
Câte ouă putem mânca de Paște pentru a nu ajunge la spital? Cu ce trebuie combinate și ce recomandă medicii
Deşi după Post vine „marea dezlegare” la ouă, carne, cozonaci, pască şi drob, medicii recomandă să nu facem excese alimentare. Ouăle sunt nutritive și ne mențin sătui mai multă vreme, de aceea este bine să le mâncăm la micul dejun.
De aceea, este bine ca salata verde, ceapa, usturoiul verde, ridichile şi alte legume, zarzavaturi si verdeturi să lipsească de pe masă. Şi mişcarea este extrem de importantă în perioada cu mese îmbelşugate.
Ouăle conțin o cantitate crescută de nutrienți . Ele sunt bogate în proteine de înaltă calitate biologică, ceea ce înseamnă că posed toți aminoacizii de care organismul nostru are nevoie pentru a funcționa normal.
În plus, ouăle conțin toată gama de vitamina B, precum și vitamina A, E și D. În acest produc găsim minerale precum magneziu, potasiu, seleniu, dar și seleniu, zinc, fosfor și fier. Majoritatea elementelor menționate se regăsesc în gălbenuș. Albușul conține preponderent proteine.
De asemenea, ouăle conțin grăsimi sănătoase, benefice pentru inimă, colină – un nutrient necesar pentru buna funcționare a creierului, și antioxidanți puternici, ca luteina și zeaxantina, care protejează ochii.
Dieteticiana Victoria Ursu susține într-un interviu pentru Radio Europa Liberă Moldova că un om sănătos, care nu are boli de inimă, colesterol mărit sau afecțiuni de ficat poate consuma între două și cinci ouă pe zi, în funcție de nevoile sale nutriționale, de vârstă și de condiția fiziologică. De exemplu, bărbații pot mânca de la două la cinci ouă, femeile – unu-două, iar copiii – un ou pe zi. Vârstnicii pot consuma până la șase ouă pe săptămână.
Potrivit sursei citate, deoarece ouăle sunt nutritive și ne mențin sătui mai multă vreme, este bine să le mâncăm la micul dejun sau, cel târziu, la prânz.
„De Paște, ar fi bine să mâncăm ouă dimineața, când ne întoarcem de la biserică, în combinație cu caș de vaci sau alte brânzeturi, cu legume proaspete. Important e să nu depășim numărul acestora și să fie într-o formă ușor asimilabilă. Cozonacul este un desert, putem servi o felie ceva mai târziu”, spune dieteticiana-nutriționistă Victoria Ursu.
Medic: „Există viață și după Paște”
Dr. Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă, spune că trebuie să înţelegem că Paştele durează trei zile şi că „după sărbatorile Pascale există viaţă”.
„Să încercăm să consumăm mai puţin decât de obicei, să încercăm să reducem numărul de mese cu care eram obişnuiţi în perioada de post, să încercăm să reducem măcar două mese pe zi. Ar fi mult mai uşor pentru organism să se adapteze la această modificare bruscă de dietă. Mesele cu diferenţa între ele de câteva ore generoase, 5-6 ore cel puţin, ar ajuta organismul să digere mai uşor, să se adapteze”, explică specialistul într-un interviu pentru Adevărul.
Medicul subliniază faptul că nu există alimente interzise , iar importantă este cantitatea şi calitatea. De asemenea, mişcarea este foarte importantă în această perioadă în care suntem tentaţi să consumăm mai multe alimente.
Sursa: adevarul.ro