Câte miliarde de euro a pompat Uniunea Europeana în România în cei peste 8 ani de la aderare

Câte miliarde de euro a pompat Uniunea Europeana în România în cei peste 8 ani de la aderare

Uniunea Europeana a pompat 18,5 miliarde de euro in Romania, de la 1 ianuarie 2007, cand tara a aderat la UE, pana la 31 martie 2015, ca sold al intrarilor si iesirilor de bani, conform datelor oficiale ale Guvernului privind Cadrul Financiar Multianual 2007-2013.

Romania a primit in total 29,8 miliarde de euro de la bugetul UE si a contribuit, la randul ei, cu 11,35 miliarde de euro la bugetul comunitar, rezultand plusul de 18,5 miliarde de euro in favoarea tarii.

Cei 29,8 miliarde de euro intrati in tara sunt compusi din fonduri de preaderare (2,7 miliarde de euro) si fonduri post-aderare (27,15 miliarde de euro), din care: fonduri structurale si de coeziune (11,65 miliarde de euro), fonduri pentru agricultura, pescuit si dezvoltare rurala (6,75 miliarde de euro), plati directe la hectar pentru agricultori (7,25 miliarde de euro) si alte fonduri europene de post-aderare (1,5 miliarde de euro).

In ultimul an, soldul pozitiv pentru romania in raport cu bugetul UE s-a majorat cu peste 4,5 miliarde de euro, de la 13,95 miliarde de euro cat era in 31 martie 2014, la 18,5 miliarde de euro in 31 martie 2015, mai releva datele oficiale raportate de Guvern.

Anul 2015 este ultimul in care Romania mai poate absorbi fondurile europene alocate in perioada de programare 2007-2013. Romania trebuie sa aiba grija, pentru ca risca sa fie nevoita sa dea inapoi Bruxelles-ului si din banii deja absorbiti, din cauza marilor proiecte de infrastructura rutiera, feroviara si de utilitati publice incepute si nefinalizate.

In luna ianuarie, Comisia Europeana a avertizat Guvernul Romaniei ca tara va fi nevoita sa incheie proiectele europene din bani de la bugetul de stat si de la beneficiari, daca acestea nu vor fi finalizate pana la sfarsitul anului 2015.

Intr-o scrisoare din data de 8 ianuarie 2014, directoarea pentru afaceri bugetare din cadrul Directoratului General pentru Politica Regionala (DG REGIO) al Comisiei Europene, Vittoria Alliata di Villafranca, ii comunica ministrului roman al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, ca Romania trebuie sa depuna in anul 2014 noi proiecte, pentru a acoperi alocarile acordate Romaniei si neutilizate inca, pentru a nu pierde banii. Scrisoarea este transmisa in urma Intalnirii anuale cu autoritatile romane din 10 decembrie 2013.

Potrivit scrisorii intrate in posesia HotNews.ro, oficialul european avertizeaza Romania ca trebuie sa-si incheie pana la finele anului 2015 proiectele europene nou lansate sau deja adoptate. In caz contrar, Romania va fi obligata sa plateasca de la bugetul de stat si din banii beneficiarilor pentru terminarea proiectelor, pentru ca, altfel, Uniunea Europeana va retrage tarii si banii europeni deja rambursati de Comisie in proiectele neterminate.

  "Ambele parti (Comisia Europeana si Ministerul Fondurilor Europene - n.r.) au fost de acord ca in aceasta etapa a punerii in aplicare, riscul de a nu finaliza proiectele nou lansate sau deja adoptate pana la sfarsitul anului 2015 ar trebui sa fie gestionat cu atentie. In cazul proiectelor neterminate, beneficiarii si autoritatile romane ar trebui sa-si asume responsabilitatea (financiara) de a le finaliza, pentru a nu pierde finantarea UE deja rambursata. De aceea, fiecare proiect are nevoie de monitorizare atenta si de masuri corectoare", se arata in scrisoarea CE catre ministrul Teodorovici.



populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”