Câte daruri ar trebui să primească micuții de sărbători pentru a fi fericiți. Sfatul psihologilor
Copiii din zilele noastre primesc de sărbători și de zece ori mai multe cadouri decât au nevoie. De aceea, experții atrag atenția că regula „celor patru cadouri“ ne poate ajuta să păstrăm bugetul propus pentru darurile de Moș Nicolae și de Moș Crăciun, dar și să oferim copiilor cadouri de care să se bucure.
Motivul pentru care nu ar trebui să exagerăm cu darurile de Crăciun - Foto Arhivă
Aproximativ 89% dintre români vor oferi cadouri familiei de sărbători și anul acesta, iar suma medie alocată în acest scop este de 816 lei, arată un sondaj realizat de iSense Solutions.
Cei mai mulți bani vor fi investiți în darurile pentru cei mici. De exemplu, 46% dintre membrii Generației X, adică persoanele născute între 1965 și 1980, au tendința de a-și răsfăța copiii în timpul sărbătorilor de iarnă, în timp ce 45% din Millennials, cei născuți între 1981 și 1996 și 41% din Generația Z, persoanele născute între 1997 și 2012, intenționează să aloce cele mai substanțiale bugete pentru cadourile copiilor, potrivit unui studiu Klarna.
Regula celor patru daruri
Studiile spun însă că micuții primesc de sărbătorile de iarnă și de zece ori mai multe cadouri decât au nevoie. De aceea, experții atrag atenția că regula „celor patru cadouri” ne poate ajuta să păstrăm bugetul propus pentru darurile din această perioadă, dar și să oferim copiilor cadouri de care să se bucure.
Porivit sociologului Francesc Nuńez, ar trebui să oferim un cadou educativ, unul creativ, unul care îl va încuraja să exploreze și unul care să fie cu adevărat necesar. Această regulă poate deveni o tradiție de sărbători pentru unele familii. Se poate aplica atât când vine vorba de darurile pentru cei mici, cât și pentru alte persoane apropiate din familie.
Așadar, ar trebui să dăruim ceva de îmbrăcat, fie că e vorba de un accesoriu precum căciulă, mănuși sau fular, fie o geacă nouă sau pijamale.
Ceva de citit ar trebui să reprezinte al doilea cadou și avem opțiuni nelimitate când vine vorba de acest subiect. Putem alege benzi desenate, povești clasice sau cele mai noi apariții, în funcție de preferințele fiecăruia.
Al treilea cadou este reprezentat de un lucru pe care copilul chiar și-l dorește. Poate fi o jucărie sau o experiență, important este să îi încurajăm pe cei mici să se gândească și să își exprime dorințele. Iar al patrulea dar este reprezentat de un lucru de care au nevoie. Acesta poate fi reprezenat de un nou ghiozdan, carioci sau culori care să le înlocuiască pe cele vechi sau orice altceva îi lipsește copilului .
Keren Rosner, psiholog, este de părere că această regulă este foarte bună, pentru că te obligă „să variezi cadourile”. Pe de altă parte, un copil care crede în Moș Crăciun „are impresia că este un mesaj și că ar trebui să citească acea carte, să folosească toate obiectele pe care le primește în dar, iar aceste obiecte sunt utile toate, dacă vin din zone diferite”, afirmă psihologul.
Adevărata valoare a Crăciunului
Regula celor patru daruri ne poate ajuta să îi învățăm pe cei mici că adevărata semnificație a Crăciunului nu se învârte în jurul cadourilor, indiferent de religia noastră, această sărbătoare este un moment de împărtășire a emoțiilor cu familia și cu oamenii dragi.
În plus, cei mici învață că importantă este intenția de a oferi, nu valoarea cadoului. În acest fel se poate reduce consumerismul și putem evita ca cei mici să fie copleșiți de cadouri, mai ales că aceste situații au un efect negativ asupra educației copilului, dar și asupra bugetului familiei.
Motivul pentru care ar trebui să nu exagerăm
Cu cât avem mai multe lucruri, cu atât acestea își pierd din valoare, așa că este important să găsim un echilibru chiar și atunci când vorbim de darurile de la Moș Nicolae sau Moș Crăciun. Psihologul Keren Rosner a explicat pentru „Adevărul“ de ce părinții ar trebui să ofere cadouri „cu măsură” de sărbători.
„Atunci când primește foarte multe cadouri, copilul nu se poate bucura de fiecare în parte. Dacă sunt prea multe daruri, copilul se împrăștie între un obiect, celălalt obiect și nu o să le prețuiască”, explică Keren Rosner.
Mai mult decât atât, psihologul avertizează că cei mici „pot avea impresia că toate lucrurile vin foarte ușor, i se cuvin, că nu este necesar să facă efort, este suficient să-ți dorești și obții acel lucru”, dacă părinții vor exagera cu darurile.
„Este foarte periculos să induci copilului această idee, pentru că el va învăța că totul i se cuvine și nu va avea răbdare să aștepte să obțină un lucru și nu va depune efort să obțină ceva”, adaugă Keren Rosner.
Experta este de părere că un copil care va primi un singur obiect în dar „se va concentra pe acel obiect, se va bucura, îl va folosi”.
Cum aflăm ce își doresc copiii
Psihologul Keren Rosner a explicat că este important să îl punem pe copil să aleagă ceea ce își dorește. Aceasta detaliază : „într-o discuție imaginară, dacă ar vorbi cu Moș Nicolae sau Moș Crăciun, copilul ar trebui să spună ce și-ar dori să primească, el poate spune șase-șapte obiecte, iar părintele trebuie să îl întrebe care este cel mai important dintre ele. Astfel va învăța să aleagă, să primească ce e mai important, să prioritizeze”.
Experta îi îndeamnă pe părinți să profite de scurta perioadă în care copilul înțelege că e un schimb, „el trebuie să aibă un anumit comportament, o anumită conduită, ca să primească de la Moșul, cel care știe absolut tot, o recompensă prin aceste cadouri”.
Scrisoarea poate fi o metodă la îndemână pe care părinții o pot folosi, pentru că „îl faci pe copil să-și revizuiască comportamentul și să se schimbe, dacă este făcută din timp”.
Potrivit expertei, este bine să îl pregătim din timp pe copil, să știe că are o perioadă de îndreptare și să aibă grijă cum se comportă.
„În ultimul timp, părinții au această tendință să nu mai lase copilul să aștepte, să îi îndeplinească imediat dorința copilului, de aceea, foarte mulți copii, adolescenți, tineri nu mai au răbdare. Nu numai că nu au răbdare, nu învață să persevereze, să contribuie la ceea ce îşi doresc. Au impresia că este suficient să-și dorească, ca să primească, iar acest lucru este fals, în viață nu se întâmplă așa”, subliniază psihologa.
„Bucuria nu va fi mai mare dacă sunt o sută de cadouri, important este să fie un cadou pe care îl prețuiește copilul și îl dorește de un timp, nu de azi pe mâine.”, conluzionează Keren Rosner.
Sursa: adevarul.ro