Câte cești de cafea ar trebui să beți zilnic. Avertisment cu privire la efectele secundare ale consumului exagerat

Câte cești de cafea ar trebui să beți zilnic. Avertisment cu privire la efectele secundare ale consumului exagerat

Ne place să începem ziua cu cu o ceașcă, însă specialiștii avertizează există o limită cu privire la cât de mult ar trebui să bem. Un prim efect secundar care ar putea apărea este insomnia.

 Consumul excesiv de cafea ar putea declanșa unele efecte secundare nedorite FOTO: Arhivă, Adevărul

Consumul excesiv de cafea ar putea declanșa unele efecte secundare nedorite FOTO: Arhivă, Adevărul

Iubitorii de cafea au fost avertizați că un consum prea mare al băuturii lor preferate ar putea avea efecte secundare neplăcute.

Cafeaua este plină de antioxidanți și ar putea ajuta la prevenirea unor afecțiuni periculoase, cum ar fi diabetul și chiar bolile de inimă. Dar, la fel ca în cazul oricărui aliment sau băutură, există riscul de a consuma prea mult, potrivit Express.

Principala componentă activă a cafelei, cafeina, acționează prin blocarea receptorilor de adenozină, menținând organismul într-o „stare de vigilență sporită”.

Adenozina este o substanță chimică prezentă în mod natural în celulele umane. Aceasta are multiple funcții, inclusiv susținerea funcției creierului, dilatarea vaselor de sânge și reglarea temperaturii corpului.

În mod crucial, aceasta acționează, de asemenea, ca un regulator natural al somnului.

Pe măsură ce ziua progresează, nivelurile sale cresc în creier, inducând un sentiment de oboseală și pregătind organismul pentru somn. Noaptea, aceste niveluri scad, ajutând la resetarea ciclurilor de veghe. Cafeaua ne ajută tocmai să îi inversăm activitatea”, susține publicația citată.

Așadar, pare evident că un efect secundar al consumului excesiv de cafea este insomnia, din cauza conținutului de cofeină. Cu toate acestea, cafeaua a fost, de asemenea, asociată cu probleme precum anxietatea, iritabilitatea, greața, durerile de cap și chiar palpitațiile inimii.

Acest lucru este mai evident la persoanele cu sensibilitate la cofeină.

De asemenea, acumularea de cofeină poate interfera cu somnul profund, esențial pentru recuperarea fizică și mentală.

În cazuri extreme, cum ar fi consumul de doze foarte mari din băuturi energizante sau suplimente, au fost documentate efecte mai grave, cum ar fi „aritmii cardiace și convulsii.”

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) recomandă ca adulții sănătoși să nu consume mai mult de 400 mg de cafeină pe zi, ceea ce este echivalent cu aproximativ patru cești standard de cafea.

Cu toate acestea, această limită poate varia în funcție de tipul de cafea, deoarece conținutul său de cofeină depinde de boabă, de metoda de preparare și de mărimea porției.

De asemenea, este important să se cunoască limitele personale, deoarece unele persoane metabolizează cofeina mai lent din cauza geneticii lor.

Pentru femeile însărcinate, specialiștii recomandă reducerea consumului la maximum 200 mg pe zi, pentru a evita riscurile potențiale precum greutatea mică la naștere sau complicațiile în dezvoltarea fătului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 Asta ar fi o chestie tare pentru România, dacă se va materializa...

3 VIDEO Un moment care merită văzut...

4 Băsescule, e „realizarea” vieții tale, nemernicule! / Curtea Supremă a respins definitiv cererea Elenei Udrea de revizuire a pedepsei

5 Are dreptate Rareș Bogdan când spune ceea ce spune după aprobarea intrării în Schengen!