Catastrofa aviatică de la Smolensk: Piloții au fost somați să aterizeze, relevă un nou raport
Piloții avionului președintelui polonez Lech Kaczynski, care s-a prăbușit în 2010 în apropiere de Smolensk (vestul Rusiei), s-au confruntat cu presiuni din partea unor responsabili polonezi prezenți în cabină pentru a ateriza în pofida ceții groase, relevă o nouă expertiză dată publicității marți de postul de radio polonez RMF FM, citat de France Presse. La aproape cinci ani de la această catastrofă, teorii ale conspirației circulă încă în Polonia, în special în rândurile formațiunii conservatoare Partidul Dreptate și Justiție (PiS), al lui Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al președintelui defunct.
Potrivit transcrierii benzii sonore a uneia din cutiile negre, decriptată din nou de către experți și difuzată de postul de radio menționat, comandantul forțelor aeriene poloneze, generalul Andrzej Blasik, era prezent în cabina piloților în ultimele minute ale zborului și până la sfârșitul tragic.
'Fapt este că noi trebuie să o facem (să încercăm să aterizăm — n.r.) până la capăt', a spus el cu șase minute înainte de impactul cu solul, repetând fraza rostită cu zece minute mai devreme de șeful de protocol al Ministerului polonez de Externe, prezent de asemenea în cockpit.
'Haide, ai suficient spațiu!', i-a mai spus generalul Blasik pilotului cu 300 de metri înainte de sol. Această frază apare ca o încurajare de a continua aterizarea.
În mai multe rânduri, piloții au încercat în zadar în ultimele minute ale zborului să determine să plece din cabina de pilotaj persoanele care nu făceau parte din echipaj, potrivit transcrierii difuzate pe site-ul aceluiași post de radio.
Nu a fost imediat posibil de confirmat autenticitatea acestui document pe lângă Parchetul Militar polonez, însărcinat cu ancheta asupra prăbușirii avionului prezidențial la 10 aprilie 2010.
Președintele Kaczynski, soția sa și alte 94 de persoane prezente la bord, între care înalți oficiali politici și militari polonezi, au murit în această catastrofă aeriană neelucidată nici astăzi până la capăt.
Săptămâna trecută, Parchetul Militar a confirmat că, în opinia sa, piloții au fost principalii responsabili de accident, anunțând în același timp inculparea a doi controlori de trafic aerian ruși care ar fi avut un rol în această tragedie.
Procurorii au prezentat un raport al unor experți confirmând erorile comise de piloți, dar au exclus din nou 'un alt motiv al catastrofei decât impactul cu solul'. AGERPRES